Изложби

“АНАХИД” - изложба в памет на Анахид Тачева

Образът на една легенда - портрети на Силвия Богоева

“АНАХИД” - изложба в памет на Анахид Тачева

 

◊ ПОКАНА

От 3 до 15 март 2023 г. Галерия Vivacom Art Hall Oborishte 5 ще бъде домакин на изложбата “АНАХИД”. Образът на една легенда - портрети на Силвия Богоева 

Заповядайте на откриването на 08 март, от 18:30 ч!

Анахид Мелкон Тавитян или Анахид Тачева е жената, която мнозина помнят от малкия екран. Посвещава професионалния си живот на телевизията, с грация, присъща на водещ, който се превръща в символ на професионализъм и изтънченост. През далечната 1962 г. Анахид става първата жена говорителка в Националната телевизия. Цели 28 години тя е женското лице на телевизията, остава в историята не само като красива водеща, но и като изтъкнат професионалист с една от най-дългите кариери в национален ефир.

Но Анахид е много повече от това. Над четвърт век нейният лик служи за изграждането на женския образ. Лице, оставило с десетилетия отпечатък върху българските зрители. Иконичното й присъствие и стил я превръщат в ролеви модел на поколения български жени от няколко генерации. В този смисъл Анахид Тачева е  събирателен образ на медийната жена в периода от 1960 до 1990 г.

Изложбата “АНАХИД” е повод не само да си спомним за невероятната Анахид Тачева, която ни напусна през 2022г., но и да осмислим нейния образ като събирателно на женственост и социална ангажираност, през призмата на медийната й публичност. Директният контакт, който водещата има с българските зрители през малкия екран е именно онази сила на масовите медии, които могат да въздигнат обикновения човек, зрителят до по-големи и общи теми, например ролята на жената в обществения живот.

В Деня на жената 8 Март, обръщаме поглед към емблематичната телевизионна дама в опит да достигнем до същността й чрез портретите на Силвия Богоева, които са направени специално за повода. Отправна точка са стари фотографии и снимков материал на семейството. Експозицията включва портрети, рисунки и живопис, както и архивни материали свързани с живота и работата й.

“Животът ми бе бурен, с препятствия, с разводи и женитби. Но за нищо не съжалявам - нито за избора си на съпруг, нито за това, че съм родила три деца. Обичала съм и тях, и работата си. Но имам други амбиции за други животи и знам, че ще се преродя. Духът и съзнанието не изчезват, те са космическа енергия. Тялото е тленно и си отива, но духът няма къде да изчезне." - Анахид Тачева, 2007 г.

 

За автора:

Силвия Богоева е родена през 1990 г. Дипломира се с бакалавър "Порецелан и стъкло” и магистърска степен специалност "Живопис" в ателието на проф. Ивайло Мирчев и проф. Десислава Минчева в Националната художествена академия, София. Завършва и специалност "Метал" в Национално училище за приложни изкуства "Св. Лука", София.

За работата си е отличена с редица награди между които: 2022 - "Биографично: места на преживяното, сенки от миналото, сенки от бъдещето" - изложба на секция "Живопис" на “СБХ”, награда от г-н Тодор Стайков (Млади български художници), 2020 - “Портретът”, награда за млад автор секция Живопис (Млади български художници), галерия “Шипка 6”, 2020 - втора награда на национален конкурс за млади автори “ Миналото. Начин на употреба”, галерия “Нюанс”, 2015 награда от второ международно студентско биенале на рисунката, НХА.

Селектирани изложби:

2022 - “Големият Паметник на малкото минало”, ReBonkers, гр. Варна , “Мракът свети”, самостоятелна изложба в галерия “НЮАНС”, “ЖивоPeace and Love”, самостоятелна изложба в галерия “Spazio”, “Виж! Изолацията”, галерия Credo Bonum, “Портретът”, СБХ, “Шипка 6”, изложба в гр. Турси, Италия “2019 година от бъдещето”, “Космодрум”, “ONE gallery”, Международен фестивал на стъклото "Чехия - България", галерия "Райко Алексиев”, самостоятелна изложба "Разпадане на формите", НГПИ "Св. Лука” и много други.

Изяви:

2022 - Художник на постановката ”Обещанието” от Герган Ценов с режисьор Касиел Ноа Ашер, 2020- създава НЕСРЕТНИК (Небрежно Експериментално Средище Реабилитиращо, 2021 - ”Пътят на честта”, главен художник 2014 – 2017 – Преподавател по рисуване в НГПИ “Св. Лука”, гр. София, 2013 – програма "Еразъм" - Accademia di belle arti di Venezia и други.

Автор:
Публикация:
07.03.2023 г. 13:27
Етикети:
портретиизложбаГалерия Vivacom Art Hall Oborishte 5
Анахид Тачева
Силвия Богоева
“АНАХИД”
Посетено:
673
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/36512-anahid-izlozhba-v-pamet-na-anahid-tacheva