Изложби

Проф. Людмил Георгиев представя втората си самостоятелна изложба „Рестартиране“ в Галерия УниАрт на Нов български университет

55 платна с акварел пресъздават представата на художника за света. Картините са рисувани в продължение на година и половина

 

Проф. Людмил Георгиев представя втората си самостоятелна изложба „Рестартиране“ в Галерия УниАрт на Нов български университет. Изложбата ще бъде открита на 1 март, в 18 часа. 55 платна с акварел пресъздават представата на художника за света. Картините са рисувани в продължение на година и половина.

„В университета ни има традиция да споделяме резултатите от вдъхновенията и постиженията ни в областта на науката  и изкуствата. Това е част от живота ни в тази специфична общност съставена от различни по - малки общности, в която създателят й ни е завещал да примиряваме различията си и да обединяваме възможностите си в изграждането на една нова духовност. Старая се да съм в тон с това ценно завещание.“ - споделя проф. Георгиев. И още:

РЕСТАРТИРАНЕ

Художникът е претенциозен човек, който се стреми да ни преразкаже света. Той настоява да ни предаде собствената си версия за него. С това се случват две неща: дава ни се възможност да сравним нашата представа с неговата и да се доближим до неговия свят, което е вид духовна интимност.

Нарисуваното е преди всичко чувство, а след това форма. Художникът не се впечатлява най-напред от видените очертания, а от впечатлението, което пораждат в съзнанието му, от чувството, което създават, и в зависимост от това дали са нови за него, дали го връщат в спомен, или го изтласкват в мечтание, избира и отношението си към произведението. Когато са новост, е само „Ах…“. Когато извикват спомен, създават обогатеното му повторно изживяване. Когато създават мечта за „после“, създават надежда и очакване, силата на които познава всеки. Затова и общуването с художниците е било така желано от императори, царе, велможи… От всички, които управляват настоящето, но не ти създават умилението на миналото и вълнението на неслучилото се, но очаквано бъдеще. Та тези социални представители си купуват поръчаната по-добра външна представа за себе си чрез портретирането, и най-вече възможността да бъдат разположени във вечността, която природната гледка като фон за рисувания им образ предлага.

Завръщането към усещането за вечност се постига най-лесно чрез общуването с природата и чрез науката и изкуството. Затова избрах заглавието „Рестартиране“. Най-вече за да усетим изначалното. Неизбраната от нас точка на тръгване, движението ни във времето и многоточието на очакването за край. Многообразието от природни картини и състояния, в които все по-често се взирам прозиращо, ме карат да се възхитя от калейдоскопичната възможност на Създателя. От дадената ни възможност да участваме в нея, засаждайки цвете или дърво, но без да господстваме.

Втората тема е спокойствието и излъчващата се бавност на арабския свят, граничещи с примиреност. Едно друго начало, дало старта на научните открития, на архитектурата и на изкуствата, които спасяват света, без да настояват – само ако ги избереш. С една канонична писменост, изискваща калиграфско внимание и несъмнено осигуряваща секретността на създаденото и предлаганото спрямо друговерците, използвана като секретен ключ към стремящите се да научат. Така е с писменостите на нациите създатели – с китайската, с индийската… Всички те казват: „Даваме ти достъп до постигнатото от нас, но трябва да положиш усилие да усвоиш кода на спецификата ни.“ А тя е като арабски катинар. Всички катинари по света са на приблизително еднакъв принцип. Само арабските не са. Защото са пазители на нещото, чиято важност е подчертана от тази катинарна недостъпност.

Завръщането към това усещане за спокойствие, увереност и надежда, към това рестартиране е опитът ми за близост с вас – близост, която само споделеното без излишна претенциозност изкуство позволява…
~ Людмил Георгиев

 

Людмил Любомиров Георгиев е Почетен професор на НБУ, д-р, член на Настоятелството на университета. Основател е на първата програма по публична администрация в България и автор на първия самостоятелен учебник по Регионална икономика. Преподава: Регионална икономика, Местно самоуправление, Регионализация и глобализъм в световното развитие и др. Зам. ректор по научно-изследователската и международната дейност на НБУ е в продължение на 14 години и ректор на университета в периода 2009-2012 г.

Доктор е по Икономика и управление на териториалните системи и професор по Администрация и управление.

Притежава дипломи и сертификати от: Калифорнийски държавен политехнически университет - Лос Анжелис, Калифорния, САЩ; Национална фондация за научни изследвания – САЩ; Институт за международно образование - Великобритания; Европейски университет Виадрина, Франкфурт на Одер - Германия; Институт Отворено общество; Национална агенция за оценяване и акредитация към Министерски съвет на Р България; Каскаден център за Публични услуги, Институт за публична политика и мениджмънт, Висше училище по публични дела на Харвардски университет; Мрежа на училищата и институтите по Публична администрация на Централна и Източна Европа; Южно Илинойски университет, гр. Карбондейл, САЩ.

 

Изложбата ще бъде открита на 1 март, в 18 ч., Галерия УниАрт на НБУ.

Очакваме ви!

 

Автор:
Елена Гюрова, НБУ
Публикация:
28.02.2023 г. 14:37
Етикети:
Посетено:
561
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/36464-prof-lyudmil-georgiev-predstavya-vtorata-si-samostoyatelna-izlozhba-restartirane-v-galeriya-uniart-na-nov-balgarski-universitet