Изложби

"Мода „Испания" – 6 плаката на Ерина Боянова за 6 испански модни дизайнери

Изложба и лекция в Институт Сервантес – София

"Мода „Испания" – 6 плаката на Ерина Боянова за 6 испански модни дизайнери

 

"Мода „Испания" – 6 плаката на Ерина Боянова за 6 испански модни дизайнери 

Изложба плакати, озаглавена  „Мода „Испания“, на автора Ерина Боянова и нейна съпътстваща лекция ще бъдат представени в Институт Сервантес  – София.  

Събитията са съответно на 27 и 28 февруари 2023 г. от 18:30 ч. в сградата на Институт Сервантес – София (ул. „Света София“ 3).

„Мода „Испания“ включва 6 авторски плаката, специално  създадени  за  изложбата.  Те  са вдъхновени от философията и достиженията на испанския моден дизайн от средата на ХХ в. до настоящия момент. Всяко изображение се фокусира върху принос на испански дизайнер за световната мода.

В изложбата, посредством специално създадени текстове на български и испански, е засегнато развитието на модата през ХХ в. в европейски и глобален аспект. Първата част коментира явлението висша мода и утвърждаването му с конкретни изисквания и правила. Описана е последвалата поява на конфекцията (prêt-à-porter)

Същевременно, всеки  плакат е съпътстван от  информация  за дизайнера, на когото е посветен. Обърнато е внимание на личното и професионалното  му  развитие.  Откроени са ключови моменти от творчеството  му.  Дадени са примери за дизайнерски модели, формирали облика на модата.

Лекцията на автора Ерина Боянова е събитие, съпътстващо изложбата. Тематиката засяга конкретни постижения на испанския моден дизайн в периода от средата на ХХ в. до настоящия момент. Паралелно ще бъде направен коментар върху плакатите от изложбата със семиотичен анализ.

Изложбата (27 февруари 2023 г., 18:03 ч.) и лекцията (28 февруари 2023 г., 18:30 ч.) се провеждат в Институт Сервантес – София. 
 
Събитието е организирано с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, програма „Творчески стипендии“.

Ерина Боянова е автор с фокус върху плаката и графичния дизайн. Интересува се от различните форми и степени на взаимодействие между визуалния език и вербалната комуникация. В професионалната си дейност на дизайнер и графичен оформител на пространства и изложби използва похвати и анализи, основаващи се на семиотичната наука. Притежава докторска степен по реклама и семиотика. Специализирала е в България и чужбина.


Изложбата ще остане отворена до 23 март.

Автор:
Институт Сервантес-София
Публикация:
27.02.2023 г. 11:01
Етикети:
Институт Сервантес-Софиялекцияплакатиизложба
Ерина Боянова
„Мода „Испания“
Посетено:
462
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/36458-moda-ispaniya-6-plakata-na-erina-boyanova-za-6-ispanski-modni-dizayneri