Изложби

Благотворителна изложба на малката Ника и други украински деца

На 24 февруари Фондация “Открито сърце” ще представи в Градската художествена галерия на Варна детска изложба в подкрепа на младите таланти

Благотворителна изложба на малката Ника и други украински деца

Фондация „Открито сърце“ организира детска изложба на млади украински художници - бежанци, която ще се проведе на 24 февруари 2023 г. в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна. Благотворителното събитие ще подпомогне семействата на децата художници, както и доброволческия Българо-украински център във Варна.

Изложбата включва 60 творби и е под мотото „Лице на Войната“. Ключово място в нея имат творбите на талантливата Ника Стрелецкая.

Ника е родена през 2015 г. в Днипро, майка й Татяна Охрименко е художник и уважаван преподавател по рисуване. Двете пристигат в България в първите дни на войната и са настанени в хотел на Златни пясъци. По щастлива случайност там са настанени и няколко семейства с деца, които са посещавали школата на Татяна. И тогава всички те започват да рисуват отново, като по-късно към тях се присъединяват и други деца от хотела, а рисуването се превръща в своеобразна терапия. В изложбата са рисунки и на тези млади таланти.

Само на седем години, малката Ника Стрелецкая вече има реализирани пет самостоятелни изложби в родината си и в чужбина. Победителка е в редица национални и международни конкурси. Името й фигурира в книгата „Децата – гордост на Украйна“ и е в топ 25 най-забележителни деца в в украинската „Енциклопедия на детските таланти.“ Получила е наградата „Дете на поколението Z” и наградата „100 от най-успешните украинци – талантливо дете на 2021 г.“ Картините й са показвани в България, Полша, Словения, Унгария, Германия, САЩ, Грузия, Франция, Китай, Австрия, Турция, Япония, Великобритания. Нейни картини са притежание на колекции в различни страни. От месеци насам Ника рисува войната и нейните драматични картини са огледало на преживяванията, разтърсили красивото й детство и превърнали я в изгнаник.

След приключване на поредната бежанска програма на българското правителство, Ника с майка си и други бежанци са преместени в база до Варна, в която не се предлага изхранване и бежанците често разчитат на помощта на доброволци и дарители. Така Татяна Кристи от Фондация “Открито сърце”, носейки храна на място, вижда за пръв път творби на Ника - в общите пространства на базата. Скоро след това Ника и другите деца, обучавани от майка й, се включват в курсовете по рисуване в Българо-украинския център, подпомаган от фондацията, а майка ѝ става преподавател-доброволец там.

Всеки може да подкрепи Ника, малките таланти и Българо-украинския център, като се включи в благотворителната инициатива. Със събраните в дарителската урна средства ще бъдат подпомогнати бежанските семейства на децата художници, както и Българо-украинския център - обясняват организаторите.

Началото е в 18:00. Събитието ще протече на фона на изпълненията на Татяна Юрина с традиционния украински инструмент бандура.

 

Картини на Ника и другите деца таланти можете да видите тук: https://mab.to/t/9ahP8bCgwKD/eu1  

 

Нина Локмаджиева

Снимки личен архив Ника и Татяна Кристи

 

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна http://varnacityartgallery.com

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
24.02.2023 г. 11:31
Посетено:
488
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/36450-blagotvoritelna-izlozhba-na-malkata-nika-i-drugi-ukrainski-detsa