Изложби

Window Gallery представя Алевтина Кахидзе и нейните „Автопортрети“

На 24 февруари в 13 часа на витрината на Чешкия център ще бъдат представени част от работите на украинската художничка

WINDOW GALLERY представя Алевтина Кахидзе и нейните „Автопортрети“

На 24 февруари в 13 часа, точно една година от нахлуването на руските войски в Украйна, на витрината на Чешкия център ще бъдат представени част от работите на украинската художничка-пърформър Алевтина Кахидзе.

Проектът се реализира по инициатива на Чешкия център и в сътрудничество с киевската галерия „Щербенко Арт Центр“ в рамките на проекта WINDOW GALLERY, който показва творби на съвременни украински артисти, курирани от Марина Щербенко.С подкрепата на Посолството на Чешката република в София и Посолството на Украйна в България.

Художничката си води дневник, в който се изразява чрез уникалния си стил на разказване, описва и рисува събития, мисли и наблюдения. Алевтина е винаги крехка, чувствителна и изразителна дори към най-дребните детайли в работите си. Малките автобиографични моменти в творбите ѝ, едновременно светли, с нюанси на ирония и ужасяващо истинни, ни представят ужасяващата катастрофа, случваща се в момента в Украйна. Всичко изглежда толкова директно и очевидно: нормално е да искаш да живееш щастлив и смислен живот, което в момента е невъзможно за украинците поради войната.

Алевтина Кахидзе изобразява себе си по време на пълномащабната инвазия на Руско-украинската война на 24 февруари 2022 г., която продължава от 2014 г. Творбите ѝ са забавни. Когато световните медии определят датата 16 февруари като деня на руската инвазия в Украйна, тя се рисува с табели с три надписа: война, без война и сняг. По време на инвазията на 24 февруари тя се изобразява в разговор с Имануел Кант, автор на философския трактат „Към вечния мир“: „Виждаш ли тази халюцинация?!". Рождения си ден празнува в приземието на къщата си и си представя, че обстрелите, от които се предпазва, са радостен поздрав към нея!

При обсадата на Мариупол, град в Източна Украйна, окупиран в този момент, тя се рисува в кошмар, в който гражданин на Запада твърди, че е уморен от тази война и няма нищо против избиването на всички украинци. По това време Украйна се нуждае от тежки оръжия, за да се защитава, но западните ѝ партньори се колебаят дали да ги предоставят. Кахидзе си представя, че води въображаем разговор с Олаф Шолц и спори с него за твърдението му, че тази войната е на Путин, а не на Русия. На думите на немския премиер, Алевтина отговаря: „В този случай, руснаците са ми като домашни любимци: пилета, костенурки, кучета, котки и риби в аквариум, за които трябва да се грижа, те нямат правото да избират, защото зависят от мен!“

Минаха повече от 11 месеца, откакто Русия започна войната срещу украинския народ. Болката на населението, терорът и безнадежността, загубите и преселенията – всичко това се случи през единадесетте месеца на грозната и неконтролируема война на Украйна. Тъй като инфраструктурите на страната са бомбардирани, повече от половината територия на Украйна е все още без ток, вода и газ. Няма нито едно сигурно място, защото една терористична държава преследва и убива украинците. Нямаме право да загубим борбата си за оцеляване.

От началото на целомащабната руска инвазия на Украйна, Чешки център София изразява подкрепа за културната общност и всички хора в Украйна. На 12 май, банерът ни с думи за подкрепа на украинския народ беше разкъсан от вандали направо от централното стъкло на сградата, което беше катализатор на идеята за откриване на WINDOW GALLERY.

Алевтина Кахидзе е родена през 1973 г. в Жданивка, област Донецк, СССР. Живее в Музичи, Украйна, 26 километра от Киев. Израстнала в Донецката област на Украйна, известна с въглищните си мини, тя преживява внезапните и хаотични промени на Украйна от дните на СССР до небалансираната обстановка след това, включваща и недекларираната война между Русия и Украйна, продължаваща и днес. Алевтина завуршва Националната академия за изящно изкуство и архитектура в Киев (1999-2004) и Академията „Ян ван Eйк“ в Холандия (2004-2006). Тя е Посланик на Украйна в Организацията на обединените нации за толерантност от 2018 г., носител на наградата „Казимир Малевич“ за 2008 г. и носител на първа награда от Конкурса за млади куратори и творци в Киев на Центъра за изкуство NaUKMA за 2002 г.

„Щербенко Арт Центр“ e създаден от украинската кураторка Марина Щербенко. Целта на центъра е да дава възможности за диалог между света на изкуството и широката публика. „Щербенко Арт Центр“ организира изложби и е терен за лекции, панелни дискусии, работилници с водещи артисти на съвременното изкуство в Украйна и други страни.

 

За информация:

Щербенко Арт Центр: https://www.shcherbenkoartcentre.com/en/artists/kakhidze-alevtina/

Силвия Дерибеева (Чешки център София), deribeeva@czech.cz

Автор:
Силвия Дерибеева, Чешки център София
Публикация:
21.02.2023 г. 15:41
Етикети:
Чешки център СофияWindow Gallery
галерия „Щербенко Арт Центр“
„Автопортрети“
Алевтина Кахидзе
Посетено:
428
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/36436-window-gallery-predstavya-alevtina-kahidze-i-neynite-avtoportreti