Изложби

„Реалност на дълбоко съновидение: Откриваща сцена“ (Deep daydream-reality: The Opening Scene) – самостоятелна изложба на Наталия Йорданова в СГХГ

Изложбата е второто събитие от фестивал CULTURAMA 2023 и може да бъде видяна от 21 февруари до 26 март 2023 г.

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

„Реалност на дълбоко съновидение: Откриваща сцена“

(Deep daydream-reality: The Opening Scene) – самостоятелна изложба на Наталия Йорданова в СГХГ

Фондация „Културни перспективи“ и Софийска градска художествена галерия са организатори и домакини на изложбата на Наталия Йорданова

Изложбата „Реалност на дълбоко съновидение: Откриваща сцена“е второто събитие от фестивал CULTURAMA 2023 и може да бъде видяна от 21 февруари до 26 март 2023 г. в Софийска градска художествена галерия.

Реалност на дълбоко съновидение: Откриваща сцена (Deep daydream-reality: The Opening Scene) е първата самостоятелна институционална изложба на художничката Наталия Йорданова. Проектът е осъществен като част от стипендиантската програма „С усилия към звездите“ на фондация „Културни перспективи“ в партньорство със СГХГ. Художничката създава аудио-визуална инсталация, която изследва идеята за мита в киното, паметта и потенциала на изкуствения интелект и технологичното въображение в процеса на една историческа приемственост.  

Чрез интердисциплинарния си подход Наталия разглежда медията на инсталацията като „кинематографична ситуация“. Проектът спекулира с възможни наративи като въвлича множество гласове и се движи между рaзлични перспективи и светове – човешки, технологичен и животински. Фантастичното и интерпретацията на мита стават възможни през форма̀та и езика на киното. Те са както отминало знание, така и модел и структура за изграждане на филмово произведение в настоящето. 

В основата на проекта и негов основен двигател са филмите на Бинка Желязкова, а творческата концепция е базирана върху подхода на реализирането му. В този процес авторката изследва възможността за диалог между поколенията посредством използването на нови медии. Възможно ли е с алгоритми да бъде създадено изображение, което изгражда автономна реалност със собствена чувствителност, внушения и кореспондира с миналото? 

През историческа, технологична и художествена рамка, Наталия поставя въпроса за това какво е да си човек днес при взаимодействието между естествени и изкуствени същества, човешки и нечовешки агенти. Без да дава субективна оценка, Реалност на дълбоко съновидение: Откриваща сцена (Deep daydream-reality: The Opening Scene) размива границите между тяло, машина и природа, обвързвайки ги в една непрекъснато еволюираща екосистема.

Събитието се осъществява от фондация „Културни перспективи“ в партньорство със Софийска градска художествена галерия и с подкрепата на Столична Община, Accenture Bulgaria и Ogilvy Bulgaria.

ЗА CULTURAMA

CULTURAMA e платформа за идеи и сценична изява, посветена на изкуствата в областта на театъра, музиката, визуалните изкуства, танца и литературата. ФЕСТИВАЛ за сценични изкуства на фондация „Културни перспективи“. Една възможност за млади артисти да представят гледната си точка пред публика и да оставят следа като автори. В основата на това петото издание на фестивала отново стои проектът Национална стипендия „С усилия към звездите“, чиито стипендианти ще са част от артистите, представяйки себе си и своите проекти, след получената подкрепа като носители на идеята за свободните артисти, търсещи нови посоки.  

 

◊ ЗА АВТОРА

Наталия Йорданова е интердисциплинарна визуалнa художничка, родена през 1991 г. в София, България, която работи между Амстердам и София. Образованието ѝ включва магистърска програма в специалност Dirty Art в Sandberg Institute Института Sandberg в Холандия (2020). Преди това тя е завършила бакалавърска степан по Изящни изкуства от Royal Academy of Art в Хага (2018), има бакалавърска степан по Фотография от Националната академия за театрално и филмово изкуство в България (2013) и е участник в програма „Еразъм“ в Central Saint Martins в Лондон (2017).

Последните ѝ представяния включват резиденция за визуално изкуство в iMAL, Брюксел, организирана от BOZAR и Гьоте-институт, Белгия, в контекста на проекта „Halaqat“, груповата изложба „Market of desire: earthly/heavenly“, курирана от Аарон Хари Рот и Бояна Джикова, премиерна прожекция в Гьоте-институт в рамките на Sofia Art Week през септември 2021 г., дуо-шоу в POST, Арнем, самостоятелна изложба в Rosa Stern, Мюнхен и резиденция за виртуална реалност „Authentic Spaces“ в Цайц, Германия. През 2020 г. тя взема участие в Unfair Temporary Museum в Амстердам; в групова изложба в Софийска градска художествена галерия за награда BAZA за съвременно изкуство; прави самостоятелна презентация в Art Rotterdam 2020, където получава номинация за NN Art Award; участва в съвместно представяне, разработено и показано в De School, Амстердам. Сред участниците е във FINALE, групова изложба в галерия Structura в София, след като взема участие в групова изложба Untouched Intimacies, курирана от Jeanette Bisschops и Manique Hendricks, 2019.

Нейните творби са показвани в международен план, включвайки презентации на Sofia Art Week 2019, Magma Festival в Kanal Center Pompidou, Брюксел (2019), The Common Inn в Het Nieuwe Institute, Ротердам (2019), Untouched Intimacies в Neverneverland, Амстердам (2019), The Nudist on the Late Shift, Хага (2018), Supervue, Лиеж, Белгия (2018), W139, Амстердам (2017), Lockers, музей Stedelijk, Амстердам (2017), The Old Police Station, Лондон (2016), (De) Quantify Me!, TENT, Ротердам (2016), the fridge, София (2016), Institute for Performance and Theory project, Хаспел Арт Център, София (2014), Trans–Ideology Short Film Festival, Берлин (2012).

__________________________

 

За контакти и повече информация: Елица Христова, info@culturama.art

www.culturama.art

 

Автор:
Елица Христова
Публикация:
18.02.2023 г. 08:38
Етикети:
фестивал CULTURAMA 2023Фондация „Културни перспективи“Наталия ЙордановаСГХГ
стипендиантска програма "С усилия към звездите"
„Реалност на дълбоко съновидение: Откриваща сцена“ (Deep daydream-reality: The Opening Scene)
Посетено:
355
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/36411-realnost-na-dalboko-sanovidenie-otkrivashta-stsena-deep-daydream-reality-the-opening-scene-samostoyatelna-izlozhba-na-nataliya-yordanova-v-sghg