Изложби

"Wild Constructions" - изложба на Павлин Радевски

15 февруари - 17 март 2023, Галерия "Харта"

 

Галерия "Харта" представя:

Wild Constructions

Павлин Радевски

Куратор: Бояна Джикова
Откриване: 15 февруари, 17:00 ч., ул. "Врабча" 12

 

В изложбата "Див градеж" Павлин Радевски представя серия от скулптури, създадени с помощта на пчели. Радевски залага синтетична матрица (калъп), в която насекомите строят кошер. Процесът е продукт на материалните граници, зададени от художника, и действието на рояка, следващо математическия метод, присъщ за техния вид. Инструментализирани за моделирането на бъдещия обект, пчелите прилагат техника, класическа за скулптурата - формообразуването се случва чрез прибавяне и отнемане.
 
Павлин Радевски разчита на едно бъдещо, сигурно събитие, по същия начин по който светкавици рано или късно ще се приземят върху стоманени стълбове в пустинята. Импулсът на пчелите е абсолютен. Водени от инстинкта за оцеляване и ограничените ресурси, с които разполагат (време и материя), те изграждат своите структури. Скулптурите са практически материални артефакти на отрязъци от време, в които авторът е стартирал (пускал пчелите вътре) и стопирал едно действие. За целта, природата е мислена като автор на софтуеър, а художникът - като неин потребител, който "принтира" нови и нови копия на една и съща матрица, за да открие евентуални девиации. Такива не настъпват.
 
Радевски се възползва от физичния принцип за разходване на най-малко енергия - формата на килийките, избрана от вида, е оптималната в отношение време-ресурс за запълване на празнини. Този принцип ('на най-малкото усилие") е повсеместно валиден и определя траекторията на стичаща се капка вода или тази на падащата светкавица.

В духа на търсенията на Радевски, и този проект се занимава със символистичното достигане на образ отвъд телесния свят. Универсалната структура на кошер, която пчелите конструират в своята животоподдържаща дейност, е ментален образ, протоформа, складирана в подсъзнанието на колектива им, която те репродуцират отново и отново, без оглед на географските ширини. Ноу-хау, придобит милиони години назад, от време някъде другаде.
 
Изложбата е повод за преоценка на съревнованието природа-култура, предлагайки материални и смислови амалгами от двете понятия. Павлин Радевски представя артефакти на антични форми на обществена организация, запечатани в съвременна, синтетична материя. И докато конвенционално възприемаме историчността като завършено действие през дистанцията на времето, то в случая ние сме свидетели на нейната непрекъснатост и жизненост - ефимерна невидима обвивка, покриваща нашия свят. През съвършените структури на дивия градеж изложбата напомня, че моделите на нашето битие са изградени и функиционални, преди отсечката на нашето мимолетно съществуване, а и след него.
 
Изложбата ще продължи до 17 март 2023.

Павлин Радевски (1975) завършва специалност скулптура в Художествената академия в София през 2001 г. в курса на проф. Ангел Станев. Автор е на няколко самостоятелни изложби, както и е сред организаторите на програмната изложба „Без дистанция", представяща работата на 21 съвременни млади скулптори в галерия „Райко Алексиев" през 2015 г. Съ-основател е на организацията ДЕПО СКУЛПТУРА, с която реализира различни публични прояви в областта, сред които е и изложбата „Скулптурата сега" през 2018. Павлин Радевски е носител на Първа награда за скулптура на Фондация „Св. св. Кирил и Методий" през 2003 г.
Живее и работи в София, България.

Автор:
Галерия "Харта"
Публикация:
15.02.2023 г. 13:14
Етикети:
Посетено:
378
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/36398-wild-constructions-izlozhba-na-pavlin-radevski