Изложби

"JAM SESSION" - Фотографска изложба на Ани Петрова

21 февруари - 8 март 2023, Галерия "Стубел"

"JAM SESSION" - Фотографска изложба на Ани Петрова

 

Галерия "Стубел" представя

JAM SESSION

Фотографска изложба на Ани Петрова

21 февруари - 8 март 2023

Откриване: 21 февруари, 18.30

 

На 21 февруари в Галерия "Стубел" се открива изложба, с която Ани Петрова празнува и своя 60-ти рожден ден.

Журналистката Галина Рулева разказва:

Доверието, магията на общуването и умението да се възхищава, прави тази изложба  специална. Самото заглавие – JAM SESSION, предполага свобода, широта на преживяването и изненадващи открития. Тя показва 20 снимки на 20 художници, снимани в сакралната атмосфера на собственото им ателие. За да се потопи и самият зрител в тази светая светих, всеки от тях  се представя с по една нова творба. А на специален екран ще могат да се видят още 1 200 снимки от 66 ателиета, които дават цялостна представа  за творческите пристрастия на Ани Петрова.

Нейната запазена марка „В ателието” стартира през 1995  в „Новинар” с гостуването на Петър Дочев в Лесидрен. Това необикновено събитие й открива  магията на духовното съпреживяване, отваряне на вратата, преминаването на прага към други светове.

Примамлив диалог – защото трябва не само да бъдеш допуснат до тайнството, наречено ателие, но и да имаш право да разкриеш личното пространство и творческия процес на твореца пред  обществото, пред зрителя - съдник, който трябва да бъде запленен.   

Показването на тези фотографии е и неин личен празник, който иска да сподели с приятели и колеги, да  се върне  назад във времето, когато все още цифровата фотография е само мираж. Но пък сега – о, сега е във вихъра на въображението си, а да работи за БНР е шанс и да бъде фоторепортер на редица събития от деня,  и да бъде отдадена като творец и артист  на изкуството фотография.

Въпросът е не само да хванеш мига, но и да хванеш дълбочината на преживяването, размаха на мисълта. И човешкото откровение за философията на живеенето и създаването на нова и съкровена реалност, наречена „творба”.  Тя може да изпипва детайлите, щастлива е, когато прави своите открития в свещената  творческа лаборатория – било  в разговора или в погледа отблизо, когато  една картина може да бъде и  бъбрива, и многозначителна,  и смълчана, и загадъчно дълбока и многоцветна. Картина – душа, която невинаги се разкрива на мига, а при всеки поглед е различна, многопластова,  многообещаваща ...по пътя към непознати духовни пространства.

В търсенето на тези пространства, в уединението на ателието и сблъсъка с невидимата вътрешна енергия  е спасението на твореца,  казва го като  откровение проф. Борис Гондов по повод всеобщото затваряне поради Ковид пандемията. Обяснявайки своите  фотографски пристрастия, Ани Петрова казва същото – нашето спасение е в откровението, в доверието при общата ни работа, която е смисъл на всичките ни усилия.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
15.02.2023 г. 12:26
Посетено:
310
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/36396-jam-session-fotografska-izlozhba-na-ani-petrova