Изложби

Деца бежанци от Украйна с благотворителна изложба във Варна

Събитието е по случай годишнина от започването на войната в Украйна

Деца бежанци от Украйна с благотворителна изложба във Варна

 

Благотворителна изложба „Лице на войната“ с картини на украински деца бежанци ще се състои на 24 февруари във Варна по случай годишнина от започването на войната в Украйна.

Събитието ще се проведе между 18.00 и 20.00 ч. в Градската художествена галерия. Организатор е Фондация „Открито сърце“.

Приходите ще отидат в помощ на семействата на децата художници, както и на доброволческия Българо-украински център във Варна, който Фондацията спонсорира.

В изложбата ще има картини на талантливата 7-годишна художничка Ника Стрелецкая, както и на други даровити украински деца от школата по рисуване, спонсорирана от Фондацията.

Малката украинска бежанка Ника Стрелецкая е известна в Украйна като най-младата художничка. Ника е само на 7 години, но има зад гърба си много изложби както в родината си, така и в чужбина.

Ника е родена през 2015 г. и вече има 5 персонални изложби. Победителка е в много конкурси – национални и международни. Името ѝ фигурира в книгата „Децата – гордост на Украйна“ и е в топ 25 най-забележителни деца в в украинската „Енциклопедия на детските таланти.“ Получила е премия – „Дете на поколението Z”; премия „100 от най-успешните украинци – талантливо дете на 2021 г.“

Картините ѝ са били изложени в много страни – България, Полша, Словения, Унгария, Германия, САЩ, Грузия, Франция, Китай, Австрия, Турция, Япония, Великобритания. Нейни картини присъстват както в музеи, така и в частни колекции.

От месеци Ника рисува войната така, както я вижда и чувства. Нейните драматични картини са огледало на нейните преживявания и визии, които са разтърсили нейното спокойно детство и са я направили изгнаник от родината си - нея и милиони други украински деца.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
15.02.2023 г. 09:21
Посетено:
493
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/36394-detsa-bezhantsi-ot-ukrayna-s-blagotvoritelna-izlozhba-vav-varna