Изложби

Арт Галерия Le Papillon представя „Oбособени реалности/ Individualized Realities“

Изложба бижута. 13 февруари 2023 – 12 март 2023 г.

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Арт Галерия Le Papillon представя от 13 февруари до 12 март в изложбения салон на ул. "Драгоман "№ 12, Варна ОБОСОБЕНИ РЕАЛНОСТИ/ INDIVIDUALIZED REALITIES под формата на ювелирни произведения на изкуството - бижута, които са подготвили участниците в експозицията.

Вече 13 години Годишната бижутерска сборна изложба на Арт Галерия Le Papillon се определя като обичана, очаквана и желана традиция за много зрители и почитатели на съвременния дизайн и на уникалните произведения на изящното приложно изкуство. Едновременно с това тя вдъхновява и вълнува творците, предизвиквайки спонтанността и въображението им, преплитайки ги с желанието да се следва пулса на настоящето време и зададената тема. А целта е постигане на поетата отговорност и мисия на настоящата изложба -  да култивира вкус, естетически усет и интерес у зрителите на бижутата, като изящна, малка, уникална форма на скулптурата.

И в това, 13-о издание на Годишната Бижутерска Колективна изложба на тема ОБОСОБЕНИ РЕАЛНОСТИ/ INDIVIDUALIZED REALITIES, традиционно се следва първоначалната концепция на проекта за ежегоден обзор на последните идеи и реализации на творците, работещи в жанра на това така обичано изящно приложно изкуство. Надграждането всяка година се изразява не само с предизвикателството на темите, но и предоставянето на сцена за изява на широк обхват творци и тяхното развитие в дизайна и ювелирния изказ. Удоволствие е да бъде провокирано създаването на нови колекции, да се даде поле за представяне както на утвърдени любими дизайнери, така и на автори, които гостуват за пръв път в пространството на Арт галерия Le Papillon, на студенти, които имат възможност за свой дебют в престижен форум. Доказателство за значимостта и нуждата от подобен форум тази година, освен ежегодното участие на едни от водещите и утвърдени имена в съвременния дизайн на бижута, е и специално организираният уъркшоп – моделиране във восък в НХА, инспириран от предстоящата изложба в Арт Галерия Папийон.

Гл.ас.д-р Мирена Златева, инициатор на уъркшопа е организирала талантливи студенти – от първокурсници до магистри, включително няколко чуждестранни студенти, които да направят своеобразен дебют, представяйки създадените по темата на експозицията бижута. Изключително важно е стимулиране на въображението и усърдието в младите автори, за да има нови поколения последователи в ювелирността и дизайна.

 Ще проследим, как предизвиквайки себе си, всеки творец ще създаде своите ОБОСОБЕНИ РЕАЛНОСТИ – своите обективни или субективни истини, факти, обекти, явления пресъздадени в материя. Реалността е както философски термин с който се обозначава всичко, което съществува или съвкупността от действително съществуващи обекти, така и често използван от физиката като наука. Обособяването на реалността отделя и изтъква конкретен момент, форма, идея  от общата действителност и я прави специална, дори индивидуализирана. Както обикновено всяка година бижутерската изложба предполага създаването на бижута провокирани от анализ и изследване по тема, но и нейната интуитивна интерпретация от всеки автор.

Предизвикателството и в това издание е авторите-бижутери да се превъплътят в ролята на природата или физици, и всеки да създаде своите бижута – реализирани идеи. Реалността е енергийна структура в състояние на неразривна информационна взаимна свързаност. Биосферата на Земята е информационна мрежа, от която всички сме част – растения и животни. Всяка елементарна частица има своята вибрация, която я дефинира в нейните качества. Стотици милиони, милиарди и милиарди елементарни частици изграждат всичко в целия космос. Реалността е всичко видимо – от звездите и галактиките, до планетите и всички познати ни химически елементи, от които се образува всичко живо и неживо, познато ни в тази вселена. Всичко е изградено от „частици“ енергия, които се самоорганизират. Трудно е да си представим как така възприятията ни са ограничени и как би могла да се осмисли идеята, че сме заобиколени от пластове на действителността, паралелни измерения, които са недоловими за нас. Съвсем спокойно и без никаква парадоксалност, на едно място могат да съществуват множество електромагнитни многоизмерности, дори безброй, всяка имаща своя честотен диапазон, и практически да бъдат обособени реалности на едно и също място, по едно и също време. Целта на изложбата не е да отговори конкретно на вечния въпрос, повдиган от философи и учени: „Какво е реалност?“, а да предизвика създаването на индивидуални реалности - бижута. Гъвкавостта и адаптивността на всеки от нас в ежедневието ни налага бижуто, като мини скулптура да не е само носител на концентрирана информация, но да е и част от нашият индивидуален еволюиращ израз.

Желанието е да бъде стимулиран всеки автор да надскочи личните си граници и традиционно виждане и да предложи различни индивидуално обособени реалности, притворени в материя. Целта на тази изложба е да докаже, че чрез благородните метали, скъпоценните и полускъпоценните камъни, естествените материали от природата, като дърво, рог, семена, порцелан, както и всички други съвременни материали, може да се изрази и материализира фантазията в ОБОСОБЕНИ РЕАЛНОСТИ/ INDIVIDUALIZED REALITIES, преплетени с емоционалността, естетиката и фините умения на артиста. 

Това са някои идеи, с които могат да се интерпретират ОБОСОБЕНИ РЕАЛНОСТИ/ INDIVIDUALIZED REALITIES:

  • обособени реалности, индивидуализирани за конкретни хора
  • обособени реалности – отражение на ежедневието
  • обособени реалности, обединяващи различни материали, но изграждащи един образ
  • обособени реалности, създаващи усещането за паралелна реалност, видима от всеки по различен начин
  • обособени реалности - обекти, носители на новаторски израз и нетрадиционни материали
  • обособени реалности - бижута, съхранили и носители на древни техники
  • обособени реалности с минималистичен характер
  • обособени реалности – бижута с изобилие от светлина, блясък и пищност
  • обособени реалности, носещи успех, късмет и защита  на притежателя на бижуто
  • обособени реалности – бижута комбиниращи практичност, удобство и уют

Целта на изложбата е чрез средствата на бижутерията и основния й интимен елемент да привлече още по-широк спектър от публика, впечатляваща се от идеите на авторите. Да напомни, че функцията на бижуто е не само да ни украси, да изрази нашия стил, принадлежност, вкус, но и да носи радост и удовлетворение от физическото докосване до малката изящна пластика, да носи естетическа наслада от форма, обем, цвят, както и материалното усещане за пълнота от присъствието на обекта. Бижуто е лично и индивидуално изкуство, което свързва автор и зрител по силно деликатен и дълбок начин. 

Очаквана е както срещата с новите произведения на любими дизайнери, така и идеите на нови автори, представяни за първи път в пространството на арт галерия Le Papillon. Участниците в ОБОСОБЕНИ РЕАЛНОСТИ/ INDIVIDUALIZED REALITIES тази година са 48 носители на уникални идеи и естетиката на съвременните тенденции. Наред с утвърдените дизайнери и бижутери, в това издание участие отново имат и студенти и магистри от Ателие за бижута към Катедра Метал при НХА, София с проф. Димитър Делчев и гл.асистент д-р Мирена Златева и за първи път чуждестранни редовни студенти в НХА. А разнообразието от материали, както обикновено е впечатляващо: благородни метали – сребро и злато;  скъпоценни и полу-скъпоценни камъни; перли; естествени материали от природата, като дърво, месинг, високотемпературен порцелан; текстил; кристал, както и всички други съвременни материали, като гума, плексиглас, гоматекс и др.

 Участниците в 13-ото издание на Годишната ни Бижутерска Сборна изложба на тема ОБОСОБЕНИ РЕАЛНОСТИ/ INDIVIDUALIZED REALITIES, са:

Александра Попова, Александър Пенев, Ангелина Цветкова, Анна Медарска, Антоанета Рамджулска, Антоанета Щерева, Биляна Копоева, Богдана Топрева и Надя Славчева, Вараздат Айрапетян - Вари, Виктор Павлов, Виктория Димитрова, Владимир Ванков, Владимир Николов, Владимир Радоев, Грагат Айрапетян - Грант, Даниела Андреевска, Даниела Радоева, Дзиацен Хуан, проф. Димитър Делчев, Дона Константинова, Евгения Георгиева, Евгения Иванова, Евгения Илкова, Евгения Цанкова, д-р Елена Кафеджийска, Елизар Милев, Ивайло Светлинов, Иван Енчев и Радка Генова, Йосиф Йосифидис – Iosif, Калина Чанкова, Калина Филчева, Карина Амбарцумян, Катя Чолакова, Луо Хуей Йен, Мартина Драгова, Мария Стоянова, Миглена Александрова, гл. асистент д-р Мирена Златева, Никол Александрова, Никола Михов, Николай Сърдъмов, Ния Димитрова, Петя Тодорова, Ралица Дековска, Севдалина Иванова, Силвия Чанева, Симеон Шомов, Тео Хвърчилков.

Изложбата ОБОСОБЕНИ РЕАЛНОСТИ/ INDIVIDUALIZED REALITIES, може да бъде видяна от 13 февруари до 12 март 2023 г. в изложбения салон на галерия „Папийон“ на ул. "Драгоман" № 12, Варна (до Куклен театър), а също и да бъде разгледана на сайта artpapillon.com или fb: Le Papillon Art Gallery.

 

Автор:
Арт Галерия "Папийон"
Публикация:
11.02.2023 г. 14:46
Посетено:
516
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/36365-art-galeriya-le-papillon-predstavya-obosobeni-realnosti-individualized-realities