Изложби

Галерия "Възраждане" представя големия български живописец Васил Петров!

Изложба "Разкази за Универсума"

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Независимо дали празнувате Трифон Зарезан или Свети Валентин, галерия "Възраждане" Ви подарява наслада за ума, душата и сетивата с изключителната изложба „Разкази за Универсума“ на големия български живописец Васил Петров.

Откриването е на 14 февруари 2023 г., вторник, от 18:00 ч. Творбите ще можете да разгледате на живо, в салона на галерията, също така на сайта и на фейсбук страницата на галерията през следващите три седмици – до 06 март 2023 г.

Всички картини от изложбата ще можете да разгледате и тук: https://www.vazrazdane-gallery.com/

С новата експозиция на Васил Петров отново попадаме в живописната магия на неговия художествен свят, населен с характерните персонажи от митовете и легендите, а може би и от сънищата на художника. Васил е пребогата личност с интелект и познания. Ще се любуваме на магьосните му морета, на величествените му коне и още и още ... Всяка картина на художника е едно ново, неповторимо живописно чудо. И ако не сте виждали битка между кентаври, горгони и харпии, елате на изложбата на Васил – да видите и съпреживеете.

                                          Краси Алексиева, 2023 г.

         

 Васил Петров е роден през 1961 г. Работи в областта на кавалетната и монументалната живопис. Участва в множество международни, национални представителни и групови изложби и пленери. Реализирал е над четиридесет самостоятелни изложби в България, Италия, Дания, Мексико, Австрия. От 1990 г. е член на Съюза на Българските художници и на Международна фондация за пластични изкуства IAA,UNESCO. 1997-2002 г. е Председател на Представителството на СБХ в Пазарджик. 2002-2004 г.  - Председател на Дружеството на пазарджишките художници От 2004 г. е Председател на „Алианс за прогрес” – Пазарджик.

Награди:
1992 г. - Годишна награда за живопис, Пазарджик
1993 г. - Годишна награда „Георги Машев”, Пазарджик
1995 г. - Годишна награда за живопис, Пазарджик
1997 г. – Награда на СБХ за Млад автор, София
1997 г. - Награда на Галерия Спектър, Велико Търново
1998 г. - Годишна награда „Георги Машев”, Пазарджик
2007 г. - Награда на Община Пазарджик
2008 г. - Автор на годината на Галерия Актив Арт, Варна
2009 г. - Автор на годината на Галерия Актив Арт,Варна
2010 г. - Награда но Община Пазарджик
2013 г. - Награда на ДПХ Пролетен салон
2013 г. - Награда на Представителството на СБХ Пазарджик
2013 г. - Отличен от фондация "Св. св. Константин и Елена" арт дарител за 2013 г.

Картини на Васил Петров са притежание на: Градска Художествена Галерия „Никола Петров”, Видин; Градска Художествена Галерия „Станислав Доспевски”, Пазарджик; Дворец на Културата и Спорта, Варна; Галерия „Цвета”, Велинград; Италия - Istituto dArte Fortonato De Pero, Italy; Колекции Паганел, Италия; Комплекс Димят, Варна; Санита; Бон Марине; М-САТ; публично-частни колекции в страната и чужбина.

 

Автор:
Сим Алексиев
Публикация:
08.02.2023 г. 16:35
Посетено:
493
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/36350-galeriya-vazrazhdane-predstavya-golemiya-balgarski-zhivopisets-vasil-petrov