Изложби

"Must be Goldеn" / "Трябва да е златно" - изложба скулптура на Кристина Йосифова-Гшайдер и Херман Гшайдер

2 - 28 февруари 2023 г., Галерия-книжарница „София Прес“

"Must be Goldеn" / "Трябва да е златно" - изложба скулптура на Кристина Йосифова-Гшайдер и Херман Гшайдер: 2
Автор: Херман Гшайдер
"Must be Goldеn" / "Трябва да е златно" - изложба скулптура на Кристина Йосифова-Гшайдер и Херман Гшайдер: 3
Автор: Кристина Йосифова-Гшайдер

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия-книжарница „София Прес“ представя

Must be golden / Tрябва да е златно

Изложба скулптура на Кристина Йосифова-Гшайдер и Херман Гшайдер

Откриване: 2 февруари 2023 г. (четвъртък), 18.00 часа

Изложбата ще продължи до края на месеца.

 

Златото е притегателен център за човека от момента, в който е видял блясъка му и е установил стойността, която придобива. Влиянието на благородния метал и различните му аспекти вълнуват авторите Кристина Йосифова и Херман Гшайдер от няколко години. Настоящата изложба е резултат от тяхното изследване.

„Проследявайки назад във времето стремежа на хората към това да го притежават, установяваме толкова много страсти, пороци, мечти, окултност, религия, власт, жестокост, погубила не една личност или високо развити култури. Този така желан метал предизвиква толкова полярности в живота и характера на човек, че се повдига въпросът дали е позитивно натоварен или точно обратното?

В наше време златото е мерна единица на борсовите пазари, ползва се като мерна единица за красота (Златното  сечение,  обкръжаващо ни навсякъде в природата, е пропорция за съвършенство), демонстрира благоденствие и високи позиции в обществото, облечено е и със символиката на вярата. Мечтано е от всеки във всички сфери на човешкото съществуване за добро или зло.

В изложбата ни бихме желали да насочим вниманието към няколко аспекта от тази широкообхватна и свободна за интерпретации тема, без да налагаме грубо нашите мисли и разбирания, а по-скоро чрез езика на изкуството да споделим критика, ирония, възхищение, дискусия и да изложим различна гледна точка за това какво точно е златото за нас.

Основните материали, с които работим, са дърво и камък – „безценни като златото“ за природата и хората. Благодарение на тях до нас са достигнали толкова много произведения на изкуството, демонстриращи гения на човека и в частност артиста. Произведения, които се превръщат в „златна мина“ за притежателите си и даряват безценни спомени за зрителя, докоснал се до безвремието и гения.

Част от материала, които използваме, е позлатата – за да натоварим скулптурите със символичен смисъл и да подменим значението на това какво точно е стойностно – дали видимият блясък, привличащ човешкото око, или това, което е заложено дълбоко под него? Чрез позлатата с лека ирония акцентираме и подмяната на съвременните стойности и стремежи на обществото, в което живеем. Блясъкът променя ли стойността?

Към изложбата „Must be Goldеn “ или „Трябва да е златно“ очакваме зрителят да подходи с разбиране, чувство за хумор, критичност и приятно усещане за споделеното време с нас.“

Кристина Йосифова-Гшайдер и Херман Гшайдер

 

* * *

Може да следите събитието тук: https://www.facebook.com/events/ , както и на сайта ни: https://sofiapressgallery.com/
Галерия-книжарница „София Прес“

 

Автор:
Олимпия Даниел
Публикация:
30.01.2023 г. 18:49
Етикети:
Херман ГшайдерГалерия-книжарница „София Прес“скулптураизложба
Кристина Йосифова-Гшайдер
Must be golden / Tрябва да е златно
Посетено:
534
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/36279-must-be-golden-tryabva-da-e-zlatno-izlozhba-skulptura-na-kristina-yosifova-gshayder-i-herman-gshayder