Изложби

Националният военноисторически музей представя ценни артефакти в изложбата „Памет за бъдещето“

НВИМ подновява традицията в началото на всяка година да представя част от най-любопитните експонати, дарени на Музея през предходните години

 

Националният военноисторически музей представя ценни артефакти в изложбата „Памет за бъдещето“

На 31 януари (вторник) от 16.00 часа в Националния военноисторически музей на ул. „Черковна“, 92 в София ще бъде открита годишната изложба „Памет за бъдещето“. След 2-годишно прекъсване заради пандемията НВИМ подновява традицията в началото на всяка година да представя част от най-любопитните експонати, дарени на Музея през предходните години. Сред тях са вещи на знакови за българската история личности, дарени от техни наследници, както и артефакти, получени от структури на Министерството на отбраната.

В изложбата са представени емблематични експонати като ръкописни записки на ген.-майор Георги Абаджиев, германска офицерска раница от Първата световна война, принадлежала на ген.-майор Марко Никифоров, саби на известната офицерска фамилия Кутинчеви, походна манерка от Балканската война и щик за пушка „Манлихер“ на родоначалника на българската батална живопис Ярослав Вешин, фотографии на офицера и политик Христо Калфов, сребърна мастилница, свещи и отличия на военния юрист и участник в Балканските и Първата световна война Любен Момиров и много други любопитни артефакти.

Съвременният облик на Българската армия е представен чрез ценни вещи и документи от участието на Въоръжените сили на Република България в операциите на НАТО в Афганистан, предоставени от ген.-лейтенант Любчо Тодоров, вещи, свързани с развитието на Военноморските сили – част от голямото дарение на вицеадмирал Митко Петев, летателен гащеризон и пилотски знаци на ген. Михо Михов, катапултна седалка, хермошлем, бронежилетки и друга техника и снаряжение, получени от военни формирования в страната.

На събитието ще бъдат връчени дарителски грамоти и билети за целогодишен безплатен достъп до Националния военноисторически музей и неговите филиали в знак на признателност към всички, които показват съпричастност към мисията да се съхрани българското историческо наследство за поколенията и благодарение на които обогатяваме разказа за нашето минало.

_____________

За контакти:

Славея Сурчева – 0886 67 87 01
Теменуга Хасекиева – 0889 90 98 62

 

Автор:
НВИМ
Публикация:
30.01.2023 г. 11:28
Посетено:
674
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/36254-natsionalniyat-voennoistoricheski-muzey-predstavya-tsenni-artefakti-v-izlozhbata-pamet-za-badeshteto