Изложби

Арт Галерия "Папийон" представя Чавдар Гюзелев

Изложба живопис, колажи. 26 януари - 12 февруари 2023 г.

 

Въпросът е да не се паникьосаш дотолкова, че да спреш да играеш. Защото тогава се превръщаш в отломък, носен без посока из космическата тъмнина на безкрая.“ 
-
Георги Лозанов

 

От 26 януари до 12 февруари 2023 Арт Галерия "Папийон" представя фрагменти от творчеството на Чавдар Гюзелев. Обединени под думата "Отломки", за експозицията са селектирани последните живописни платна и колажи с фин модернизъм, артистизъм и недиректни послания, на границата на абстракцията и фигуративността. Творбите му - едновременно експресивни, но и съдържащи сюрреални елементи, създадени със средствата на минимализма, разкриват чувствителността на артиста към събитията, размислите му за това какво остава от нас и от нашия живот, когато го фрагментираме на малки елементи.

Експозицията на Чавдар Гюзелев ни предизвиква артистично и закачливо за анализ и равносметка какво ни бе отнето и какво ни остана след разтърсващите преживявания от последните години. Абстрактното му изследване по темата за заплахата от отнемането на свободата на човешкия индивид може да се проследи като тънка линия, права или начупена, през всичките произведения в изложбата. Гюзелев е дързък артист с изострени сетива. Той умее да провокира реакция в публиката с активната си гражданска позиция. В модернистичен стил засяга идеите за чезнещия смисъл, промитите мозъци, идеологическия кич, завърналото се минало, попарените надежди.

"Гюзелев е ветеран в борбата с провинциализма – в мисленето, в маниерите, в страха от чуждия поглед. Той е любител на опасните игри. Такъв е, защото изкуството му е взряно в градския човек; взряно в стремежа му да защити индивидуалността си от анонимността и баналността на всекидневието; взряно и в пораженията му, които го потапят в меланхолия и самота, огласявани само от клаксоните на автомобилите и шепота на самоиронията." - споделя журналистът и медиен експерт Георги Лозанов.

Онези, които познават Чавдар Гюзелев най-вече като отличен сценограф, работил много пъти в партньорство с режисьора Теди Москов, носител на две награди „Икар“ и един „Аскеер“ за постановки като „Сирано“ и „Каквато ти ме искаш“, ще имат възможност да обогатят представите си за творчеството му. Син е на световноизвестния бас и талантлив художник Никола Гюзелев. Завършил е специалност „Илюстрация и оформление на книгата“ в Националната художествена академия. Работи в областта на графичния дизайн, илюстрацията, телевизионната и театралната сценография, преподавател е в департамент „Визуални изкуства“ на Нов български университет. Има множество самостоятелни изложби, сред които в Парма, Милано, Берлин, Прага, Виена, София. Художник е и неговият по-малък брат - международно известният илюстратор Ясен Гюзелев.

Експозицията е на разположение на ценителите от 26 януари до 12 февруари 2023 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. "Драгоман" 12, а също и онлайн на сайта artpapillon.com или на fb: Le Papillon Art Gallery.

 

◊ БИОГРАФИЯ

 Чавдар Гюзелев е роден 13 март 1961 г. в гр. София. През 1987 г. завършва НХА, специалност „Илюстрация и оформление на книгата“, съответно бакалавър и магистър при проф. Борислав Стоев и проф. Владислав Паскалев. През 2016 г. защитава докторантура на тема „Kонструиране на пространството в книгата и театъра“ в НБУ с научен ръководител проф. Виолета Дечева.

След дипломирането си в НХА през 1987 г. заминава за Италия, където се установява в следващите години. Работи като илюстратор и графичен дизайнер за списания като Vanity, Vogue, Max и др. Прави графичен дизайн на корици и в същото време е асистент на Алберто Нодолини в неговите сценографски проекти. Посещава няколко пъти Childen’s Book Fair в Болоня, където получава предложения за работа с италиански издатели. Създава илюстрации на тема 22 Аркана от карти Таро за колекционера и издател Пиеро Алиго. В Болоня се запознава с известния чешки илюстратор Стефан Заврел, който организира летни уъркшопове във Венето, където живее. Там взема участие два пъти. Има изложби в Парма и Милано.

В средата на 90-те се връща в България и продължава да се занимава с графичен дизайн. През 1997 г. е поканен от режисьора Стефан Москов за сценограф на театралната продукция „Майстора и Маргарита“. Спектакълът гостува на множество сцени в чужбина и е първото българско представление, което участва в официалната програма на фестивала в Авиньон. По-късно сценографската му кариера продължава с две реализации на „Сирано дьо Бержерак“ от Е. Ростан и „Малкият Цахес“ от Е. Т. А. Хофман с режисьор Стефан Москов в театър „Талия“, Хамбург. Впоследствие осъществява над двайсет сценографии в различни български театри с режисьори като Теди Москов, Явор Гърдев, Артел Ричи, Бина Харалампиева, Камен Донев, Крис Шарков и др. Няколкократно номиниран за "Икар" и "Аскеер", като получава две награди "Икар" и един "Аскеер" за представленията „Сирано“ и „Каквато ти ме искаш“.

Има множество самостоятелни изложби у нас и в чужбина, сред които в Парма, Милано, Берлин, Прага, Виена, София, както и участия в групови изложби. Графичен дизайнер е на списанието „Християнство и култура“ и на списание „Култура“. Автор е на графичното оформления на редица корици на книги за различни издателства. От 2011 г. до 2016 г. е хоноруван преподавател по „Графичен дизайн“, департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ в НБУ, а от 2016 г. - щатен преподавател.

Носител е на награда на „Директа”, награда „Икар“ (2011) за сценография (Съюз на българските актьори) и номинация за сценография (2011), награда „Аскеер“ (Театър на българската армия. Член е на СБХ в секция „Живопис“.

 

Автор:
Арт Галерия Папийон
Публикация:
25.01.2023 г. 12:43
Посетено:
935
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/36249-art-galeriya-papiyon-predstavya-chavdar-gyuzelev