Изложби

Изложба "Българите в Румъния. Културно наследство от фонда на Националния етнографски музей"

24 януари - 26 февруари 2023, Национален етнографски музей

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

На 24.01.2023 г. от 18.00 ч в Националния етнографски музей ще бъде открита изложбата „Българите в Румъния. Културно наследство от фонда на Националния етнографски музей“, съвместен проект между ИЕФЕМ – БАН и Дружество на Банатските българи в България – ФАЛМИС.

Изложбата се стреми да развие нови знания по такива фундаментални теми като „музей и общност”, „културно-историческо наследство на българската диаспора в Румъния”, „история и памет в музея” и пр. Основните тематични направления, около които се развива сюжетната линия на изложбата, са:

  1. Колекциониране: етапи, ситуации, събирачи.
  2. Предметен свят: информативност, експресивност, атрактивност.
  3. Музей и общност: вектори на комуникация и репрезентация.

Изложбеният проект се реализира с участието на представители на българската общност в Румъния: Виктор и Габриел Кочуба – колекционери на стари снимки и пощенски картички; и Габриела Миту-Булариану – изследовател на традиционното народно облекло на българите в Чопля и Попещи Леордени.

Изложбата е част от събитията по случай честването на 25-годишнината от създаването на концепцията „Falmis – Uvec falim“ (традиционен поздрав на банатските българи, идващ от приветствието между католици „Хвален да бъде Исус Христос“ и отговорът „Винаги да бъде хвален“), чието начало е положено през 1998 г. с отпечатването на първия брой на бюлетин със същото име.

На откриването на изложбата от 18 часа Ансамбъл "Фалмис" към Дружеството на банатските българи в България – Фалмис ще представят два танца на банатските българи.

От 19.00 ч. в зала 19 на Музея ще се проведат и две презентации. Габриела Миту-Булареану, изследователка от гр. Букурещ, Румъния, ще представи книгата си „Portul popular din Cioplea si Popești Leordeni". Тя е посветена на народните носии на българите в Румъния. В нея авторката представя традиционното облекло на 3-те големи български общности - павликяните от Букурещ (Чопля и Попещи Леордени), банатските българи (Стар Бишнов, Винга) и българите католици от Северна България, с което прави опит за сравнителен анализ въз основа на информацията, събрана от съответните общности. След нея Виктор Кочуба от с. Винга, Банат, Румъния, ще представи своята колекция от стари архивни снимки и пощенски картички както и снимки на известния банатски фотограф от с. Винга – Франциск Бартулов.

Изложбата се организира с финансовата подкрепа на Изпълнителна агенция за българите в чужбина към Министъра на външните работи.

Изложбата може да бъде посетена до 26 февруари 2023 г.

____________

Снимка на плаката: Детайл от ръкав и яка от традиционна женска риза от Попещи Леордени. Автор: Ada Moro. Снимката е предоставена от Габриела Миту-Булариану.

 

 

Автор:
Юлия Попчева, ИЕФЕМ БАН
Публикация:
24.01.2023 г. 13:34
Етикети:
изложбапредставяне на книгаИЕФЕМ – БАН
"Българите в Румъния. Културно наследство от фонда на Националния етнографски музей“
банатски българи
Ансамбъл "Фалмис"
Дружество на Банатските българи в България – ФАЛМИС
Габриела Миту-Булареану
Виктор Кочуба
Посетено:
593
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/36238-izlozhba-balgarite-v-rumaniya-kulturno-nasledstvo-ot-fonda-na-natsionalniya-etnografski-muzey