Изложби

Изложба "Стихът и каузите на Атанас Славов"

18 януари - 25 февруари 2023 г., Библиотека на Нов български университет

Изложба "Стихът и каузите на Атанас Славов"

 

◊ ПОКАНА

По повод отбелязването на Атанас-Славов ден на 18 януари 2023 г. Библиотеката на НБУ организира изложба Стихът и каузите на Атанас Славов“. Централният фокус на събитието ще бъде мястото на българската и световната поезия в личната библиотека на големия наш интелектуалец, проблематизирано и интерпретирано през призмата на литературните, научни и обществено-политически дебати и противоборства, в които той взема участие, в контекста на отстояването на различни същностни за академичното, социално-историческото и личното му светоусещане каузи. Специален акцент се поставя на присъствието на „поетичното“ в „битките“ на Атанас Славов, както и на „следите“ от яркия, полемичен дух на неговия език в регистрите на „строго лиричното“.

В рамките на провеждащите се за тринадесета поредна година „Атанас-Славови четения“ в Нов български университет ще бъде представена и личната Библиотека „Атанас Славов“ – колекция с изключително богато тематично разнообразие, традиционно представляваща изследователски и читателски интерес.

Съставената библиография към изложбата съдържа документи от личната библиотека на Атанас Славов, които са притежание на Библиотеката на НБУ.

Сред изложените документи в библиотеката на втория етаж са: „Българска литература на размразяването“ от Атанас Славов, „Времето, раздадено на всички“ от Николай Кънчев, „Децата на Русо“ от Цветан Марангозов, „Еклектики“ от Мирела Иванова, „Любовникът и маестрото“ от Пламен Дойнов, „Последен понеделник“ от Радой Ралин, „Появяване“ от Константин Павлов, „Транзит“ от Блага Димитрова, „Internal geography“ от Ричард Хартайс, „Partial accounts: new and selected poems“ от Уилям Мередит, „Struggle for freedom: reflections and reminiscences“ от Христо Низамов, „The truth that killed“ от Георги Марков и редица други.

 

 

Автор:
Център за книгата
Публикация:
17.01.2023 г. 15:55
Посетено:
1083
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/36203-izlozhba-stihat-i-kauzite-na-atanas-slavov