Изложби

Художествена галерия – Русе стартира новия изложбен сезон на 2023 г. с две изложби

Шесто издание на Международно биенале „Данубиан" и самостоятелна изложба на Йоана Енеску Труйка

 

◊ ПОКАНА

Художествена галерия – Русе стартира новия изложбен сезон на 2023 г. с представянето на две изложби – Шестото издание на Международно биенале „Данубиан" и самостоятелната изложба на Йоана Енеску Труйка. И двете експозиции са курирани от Дан Тудор Труйка, Румъния.

Откриването ще се състои на 17 януари (вторник), от 17.00 ч.

 Биенале „Данубиан" е  проект, който се ражда като необходимо, по-сложно и по-селективно продължение на подобни събития от предишни години, организирани под егидата на TRUICART Events Brand в Румъния и чужбина. В изложбата са включени творби на 20 професионални съвременни художници от Румъния, България, Испания и Гърция. Независимо от подхода, възприет от артистите, избрани по време на това събитие, то демонстрира още веднъж, отвъд границите, актуалността и точността на едно съвременно визуално послание, свързано с най-новите европейски тенденции.

Самостоятелната живописна изложба на Йоана Труйка е озаглавена „Гущер". Тя представя част от творчеството на авторката през последните години. Включени са фигуративни изображения на цивилизации и хора, които авторката познава или само е зърнала в многобройните и прекрасни пътешествия по духовните меридиани. Гущерите заемат специално място в творчеството на художничката поради множеството производни семейства гущери, разнообразната гама от цветове и форми.

 Изложбите ще бъдат отворени за посетители от 17 до 31 януари 2023.

 

Автор:
Художествена галерия – Русе
Публикация:
17.01.2023 г. 13:06
Етикети:
изложбиХудожествена галерия – Русе
Дан Тудор Труйка
Йоана Енеску Труйка
Международно биенале „Данубиан"
Посетено:
345
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/36198-hudozhestvena-galeriya-ruse-startira-noviya-izlozhben-sezon-na-2023-g-s-dve-izlozhbi