Изложби

"Пластични метаморфози" - проект на Георги Тодоров

Откриване на 12 януари от 18:00 часа в Галерия + 359

"Пластични метаморфози" - проект на Георги Тодоров

 

◊ ПОКАНА

Галерия +359 има удоволствието да Ви покани на изложбата

Пластични метаморфози

Проект на Георги Тодоров
Куратор Консто Касабов

Откриване на 12 януари 2023, от 18:00 часа.

Поради спецификата на проекта, можете да посетите изложбата на:
12.01., 13.01., 19.01., 20.01., 02.02., 03.02., 09.02., 10.02. от 16:30 до 19:00 часа.

Тази съвременна скулптурна експозиция представлява творческото търсене на автора в посока на пластичната интерпретация и метаморфоза на един и същ обект чрез различни подходи към формата и визуалната естетика. Всяка творба представлява восъчна женска фигура с метален скелет, който варира като форма, детайл и концепция съответно при всяка от трите работи.

Подобно на израза “не съди книгата по корицата” авторът интерпретира темата за повърхностното и дълбокото, както и за често лъжливата и подмамваща външност, изследвайки добре познати понятия като видимо и невидимо, класическо и съвременно. Това е една своеобразна визуална метафора за несъответствието между вътрешното и външното, която авторът изследва и манипулира в този творчески цикъл. Ключов концептуален момент играе разтапянето на восъчната обвивка и
показването на металната вътрешност, в конкретния случай – скелета на
фигурата.

За създаването на творбите са използвани утвърдени класически техники, както и съвременни технологии като 3D принтиране, дигитално проектиране, 3D обработване и материализиране на търсената
триизмерна форма. Восъчната обвивка е класически моделирана и е базирана на ръчно изработена глинена фигура, която чрез специфични технологични методи бива дигитализирана. Тази дигитална триизмерна версия на фигурата се използва при създаването на калъпа, в който се отлива восъка.

Металният скелет, който варира по форма и концепция на всяко от трите нива, е базиран на дигитални триизмерни модели. Тези 3D модели се отливат в метал, като след това отливката бива обработена на ръка чрез класически ювелирни техники и методи.

На всяко следващо ниво (етаж) се наблюдава пластика, различна по
съдържание и третиране на формата. На външен вид и трите творби изглеждат еднакво, но с течение на времето и разтапянето на восъчната обвивка се показва скелетът или истинското съдържание на обекта.

Георги Тодоров (1990) завършва магистратура, специалност Скулптура в Художествената академия през 2016 в курса на проф. Емил Попов.
Участва в множество колективни изложби и събития. Участва във Figurativas 2016 към Museu Europeu d’Art Modern. Автор е на възпоменателна монета 110 години от Илинденско-Преображенското въстание. През периода 2018-2022 има съавторство в паметниците на полк. Дрангов (Военна Академия, София), Иван Вазов (гр. Сливница), Дан Колов (гр. Плачковци), Дико Илиев (Борисова градина, София). Живее и работи в София.

 

 

Автор:
Екип на Галерия + 359
Публикация:
11.01.2023 г. 08:24
Етикети:
изложбаГеорги Тодоров
скулптурна експозиция
Галерия + 359
Консто Касабов
"Пластични метаморфози"
Посетено:
407
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/36165-plastichni-metamorfozi-proekt-na-georgi-todorov