Изложби

Галерия УниАрт на НБУ събира за пръв път в обща тематична изложба Иван Кирков и Алцек Мишев

Темата на изложбата е Свободата – ценност, която и двамата смятат за една от най-важните в човешкия живот

Галерия УниАрт на НБУ събира за пръв път в обща тематична изложба Иван Кирков и Алцек Мишев

 

По повод 90-годишнината от рождението на Иван Кирков (1932-2010 г.), галерия УниАрт на Нов български университет събира за пръв път в обща тематична изложба Иван Кирков и Алцек Мишев – приятели и съмишленици, днес сред най-значимите български художници от втората половина на XX в.

Темата на изложбата е Свободата – ценност, която и двамата смятат за една от най-важните в човешкия живот. Единият вътре в България, а другият извън нея – в САЩ и Италия, Иван Кирков и Алцек Мишев споделят изумително сходни разбирания за свобода.

Но как двамата представят свободата в своите картини – отвъд политическите употреби на понятието?

Изложбата включва над 50 платна и рисунки, подредени в пет секции:

1) свободата като движение;
2) свободата като лице;
3) свободата като екстаз и самовглъбяване;
4) свободата като голота;
5) свободата като спокойствие.

Картините за изложбата са подбрани от колекция „Иван Кирков“ на галерия УниАрт на НБУ, от ателието на Алцек Мишев в Акуи Терме, Италия, от частната колекция на Димитър Инджов, както и от частни колекции на приятели и почитатели на двамата художници. Концепцията на изложбата и подборът на творбите са дело на д-р Георги Гочев, декан на Факултета за базово образование на НБУ. Проектът се организира с финансовата подкрепа на Фонда за стратегическо развитие на НБУ.

Идеята за изложбата възниква по време на приятелски разговор между д-р Георги Гочев и Алцек Мишев по пътя към ателието му в Акуи Терме. В края на април 2022 г., 21 студенти от програмите по изкуства на НБУ и трима преподаватели гостуваха в ателието на Алцек Мишев, по време на пътуващ семинар.

Експозицията ще бъде открита на 10 януари в 17.30 часа и може да бъде разгледана до 23 февруари.

 

Очакваме ви!

 

Автор:
Елена Гюрова, НБУ
Публикация:
05.01.2023 г. 16:21
Посетено:
1628
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/36142-galeriya-uniart-na-nbu-sabira-za-prav-pat-v-obshta-tematichna-izlozhba-ivan-kirkov-i-altsek-mishev