Изложби

Ерже 1907-2007 – Авантюрите на Тинтин

По случай 100 години от рождението на Ерже

Ерже 1907-2007 – Авантюрите на Тинтин


◊ СЪБИТИЕТО

Френски институт и Делегация на Валония-Брюксел представят изложбата

Авантюрите на Тинтин

16-31 март 2007
Френски институт, ул. "Дякон Игнатий" № 2


◊ КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА ЕРЖЕ

Имало едно време един гений, който по нищо не се отличавал от обикновените хора. Роден в Брюксел през 1907 г., Жорож Реми започва да работи в малък брюкселски вестник, католически и реакционен, наречен “XX век”. За удоволствие той рисувал за скаутите. Един ден през 1929, директорът му иска да създаде образ за комикс, който ще може да разкаже на младите читатели всичко, което трябва да се мисли за Съветския съюз и за неговия комунистически режим. Така се ражда личността на Тинтин, придружен от Милу, фокстериер с твърда козина, но с нежно сърце.

Авантюрите на “Тинтин в Съветския съюз” се превръщат в успех, който от притурка към вестник, става албум. Читателите искат нови авантюри. Вестникът също. Този който подписва рисунките Ерже (R.G.) решава да изпрати своя герой в Америка. Искат от него да разкаже с думи и рисунки всичко добро, което носи колонизацията на Африка. И се ражда “Тинтин в Конго”, който също има голям успех. Комиксите са понякога манихейски и като малко други артистични дисциплини отразяват една епоха. И XX век може лесно да се отъждестви с творчеството на Ерже.

Следвайки Тинтин и Милу, Ерже отвежда милиони читатели в Америка по време на забраната на алкохола, в Китай, окупиран от Япония, в Египет, в Индия, в Средния Изток, в Южна Америка, даже на Луната, в страните на Централна Европа с фантасмагорични заглавия, Силдавия и Бордюрия, където всеки намира географски и исторически прилики с Балканите. Ако Ерже не е бил голям пътешественик, неговият талант е, че може да предаде представите на широката европейска публика към останалата част на света в миналия век, именно в момента, в който той е рисувал.

С 24 албума само, Ерже създава един обикновен и универсален герой. Неговата личност е неутрална, така всеки може да се идентифицира с него. Той създава истински първообрази: капитан Адок, щедър моряк със специфична физиономия, полицаите Дюпон и Дюпон, които с такава упоритост се мъчат да приключат анкетите, въпреки тяхната вродена несръчност, професора Турнесол – прекрасен учен, който има за модел  професора Огюст Пикар, неговите шизофренни изблици оставят без глас дивата Кастафиоре, така щедра, но и толкова досадна.

И най-накрая, ако днес Ерже е станал сигурна референция на пазара на изкуствата – неговите чернови и подписи струват неимоверно скъпо, това е защото този разказвач на истории е бил и изключителен художник - артист, който не е оставял рисунката, преди да стане перфектна, докато поведението на неговите герои не съответства на действителността и рисунката не отразява много точно мисълта, и докато не намери равновесието между отделните рисунки.

И накрая, читателят спонтанно да чете цялата страница от горе (на ляво) до долу (от дясно), и да има само едно желание: да открие какво се случва по-нататък!

Автор:
Мария Конакчиева
Публикация:
08.03.2007 г. 22:57
Посетено:
558
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/3614-erzhe-1907-2007-avantyurite-na-tintin