Изложби

Четирима автори откриват съвместна изложба в Градската художествена галерия - Варна

Валери Чакалов, Виктор Петков, Георги Кръстев и Цветан Кръстев показват нови работи живопис, фотография и видео

Четирима автори откриват съвместна изложба в Градската художествена галерия - Варна: 2
Виктор Петков
Четирима автори откриват съвместна изложба в Градската художествена галерия - Варна: 3
Георги Кръстев - фотография
Четирима автори откриват съвместна изложба в Градската художествена галерия - Варна: 4
Цветан Кръстев, От другата страна, живопис
Четирима автори откриват съвместна изложба в Градската художествена галерия - Варна: 5
Валери Чакалов

 

Четирима приятели в изкуството и живота събират най-новите си творби за изложба, която се открива на 22 декември в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, под енигматичното име “2В + K2. Зад формулата на названието се крият първите букви на собствените имена на варненските автори Валери Чакалов, Виктор Петков, Георги Кръстев и Цветан Кръстев. Те са обединили усилията си в представянето на създаденото от всеки един през изтичащата година в проекти, реализирани с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по програма „Творчески стипендии”.

Самите автори анонсират така своята изява: “Четири посоки на мисълта, четири визуални интерпретации, четири самостоятелни проекта, представени в едно от пространствата на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. Творбите на Валери Чакалов, Виктор Петков, Георги Кръстев и Цветан Кръстев, събрани на едно място, са опит за визуален диалог между тях самите, а от друга страна, предизвикателство да се стимулира асоциативна нишка у зрителя.” Общото за тях е, че всеки един е изкушен от близостта до природните елементи и включването им в тъканта на художествената творба.

Валери Чакалов, уважаван професор от Шуменския университет “Еп. Константин Преславски”, показва мащабни произведения, създадени с характерната му техника на впръскване на сухи пигменти под специфичен ъгъл - техника, която създава усещането на светлинен поток. Цветан Кръстев - водеща фигура в българското концептуално изкуство от последните десетилетия, експонира шест живописни платна от цикъла “От другата страна”, чиято идея е да покаже обратната страна на живописната равнина, която остава скрита за зрителя. Негови видео арт произведения също ще бъдат показани на публиката. Виктор Петков участва в проекта с фотографии, подложени на дигитална намеса. Под мотото “Направено от водата” той претворява природни обекти, на които водата е въздействала по някакъв начин. Също с фотография се представя Георги Кръстев, който със средствата на макро фотографията документира следите, оставени от живата и нежива природа в серията си “Отпечатъци”.

Откриването на изложбата е в 18:00 часа в четвъртък, 22 декември 2022.

Експозицията ще остане в Градската художествена галерия на Варна на ул. “Л. Каравелов” 1 до 31 януари 2023.

____________

Снимки/репродукции: Александър Николов и авторите на творбите

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна

http://varnacityartgallery.com

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
20.12.2022 г. 15:49
Посетено:
1533
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/36099-chetirima-avtori-otkrivat-savmestna-izlozhba-v-gradskata-hudozhestvena-galeriya-varna