Изложби

Светлин Савов с изложба в Градската художествена галерия - Варна

Дигитални произведения показват посоката на търсенията на работещия в областта на абстрактното изкуство графичен артист и фотограф

 

Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, представя от 20 декември изложба дигитална графика на русенския автор Светлин Савов. Това е първата самостоятелна изява на художника и първо гостуване във Варна. Той е роден през 1984 г. в Русе, през 2002 г. завършва Националното училище по изкуства “Проф. Веселин Стоянов“ в родния си град, а през 2010 г. - “Педагогика на обучението по изобразително изкуство‘‘ в ШУ “Епископ Константин Преславски“. Участва в съвместни изложби в София, Русе, Шумен, Нови Пазар и др. През 2007 г. участва в 10-то международно биенале на графиката Гуанланг, Китай.

Минал през множество метаморфози и търсения като автор, Светлин Савов намира себе си в геометричната структура на кубизма и необятността на абстракцията. Работи в сферата на дигиталната графика и фотографията.

“В своята първа самостоятелна изложба Светлин Савов представя една ясно изведена визуална концепция - споделя неговият преподавател в Шуменския университет проф. Валери Чакалов. - Инспириран от геометричната абстракция, използвайки триизмерни структури, чрез синтез на медии той постига силата на въздействие върху зрителя. Геометричните форми са своеобразен визуален код за художника, чрез който комуникира с нас. Изгражда нови връзки и отношения - фрагментирани и асоциативни. Целта му е да постигне въздействие чрез синтез на геометрични форми и цветови хармонии, способни да предизвикат различни асоциации и емоции. За да открием посланията в графичните серии, преди това трябва да разпознаем системата от визуални символи и кодове, чрез които Светлин създава творбите си. Демонстрирането на умели похвати в графичните техники, използването на нови медии, композиционните интерпретации и творческият потенциал очертават една ярко изразена идентичност.”

Откриването на изложбата е на 20 декември 2022 г. от 18:00 часа в Градската художествена галерия – Варна на ул. “Л. Каравелов” 1. Експозицията ще може да се види до 31 януари 2023.

* * *

Репродукции Светлин Савов

varnacityartgallery.com

 

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
19.12.2022 г. 16:47
Посетено:
1190
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/36089-svetlin-savov-s-izlozhba-v-gradskata-hudozhestvena-galeriya-varna