Изложби

"Разговори за войната". Фотографска изложба отбелязва 300 дни от началото на войната в Украйна

Откриване на изложбата: 20 декември, 19 часа, Мраморно фоайе на БНР с дискусия между Манол Пейков, Велизар Шаламанов, Йоана Терзиева

"Разговори за войната". Фотографска изложба отбелязва 300 дни от началото на войната в Украйна

 

◊ ФОТОГРАФСКА ИЗЛОЖБА "РАЗГОВОРИ ЗА ВОЙНАТА"

300 дни война

От началото на войната на Русия срещу Украйна в България започват да влизат безпрецедентно висок брой бежанци. В края на месец май вицепремиерът на България Калина Константинова съобщава за 110 000 издадени документа за закрила.

Хиляди доброволци се организират, вълната от добро е огромна. Българите отварят домовете си за бягащите от войната, организира се хуманитарна помощ, отварят се работни места, изпраща се помощ в Украйна: от лекарства до електрически генератори и чували за трупове. Доброволците търсят начини бягащите от войната да напуснат Украйна, да достигнат до България или да преминат през нея, за да намерят подслон и сигурност. Бягащите от Украйна са предимно жени, деца, възрастни хора.

Правителствената програма за помощ е посрещната с двуполюсни мнения - от пълна подкрепа и одобрение до остра критика, обвиняваща политиците в опит да подпомогнат туристическия бранш, без да планират цялостна грижа за бежанците. Чуват се и гласове в критика за това, че бягащите от войната в Украйна получават повече подкрепа от бежанците на други военни конфликти.

Следват 300 дни на замяна на мерки, удължаване на текущи програми, граждански натиск. На 3 ноември Парламентът взима решение за оказване на военна помощ. Месеци след началото на войната помощта все още не е реализирана.

Какво не се променя?

Войната продължава, а нуждата за разговор става все по-голяма. Чрез организирането на фотографската изложба Йоана Терзиева, консултант по психотерапия и социални услуги за деца и семейства, политик и общественик, финалист в Международната програма за лидери на Бюрото за образователни и културни въпроси към Държавния департамент на САЩ, поставя темата за българския отговор на войната срещу Украйна. Докато държавата взима окончателни решения за това как ще подкрепя бежанците от войната в Украйна, дали ще опита да ги интегрира ефективно на пазара на труда? Дали това ще се случи чрез гъвкави социални и икономически решения или ще им предложи типичните за страната ни, най-бедна в Европа, социални помощи?

Фотографиите като повод за дискусия

Посетителите на Мраморното фоайе в БНР ще могат да разгледат „Разговори за войната“ до 30.12.2022 г. Кадрите, предоставени от Агенция “Булфото” и различни организации, запечатват първите моменти на украинските бежанци на българска земя - мигове на страх от неизвестното, надежда, благодарност.

На официалното откриване на 20 декември в дискусия по темата за българския отговор на войната ще участват издателят, преводач и доброволец Манол Пейков, бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов и Йоана Терзиева.

 

Изложбата „Разговори за войната“ се осъществява с финансовата подкрепа на Бюрото по образователни и културни въпроси на Държавния департамент на САЩ и Международен център „Меридиан“, като реализиращ изпълнението партньор. Реализира се с партньорството на БНР и Булфото.

 

Фотографска изложба „Разговори за войната“ | Facebook

Автор:
Демна Димитрова
Публикация:
20.12.2022 г. 14:26
Посетено:
703
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/36086-razgovori-za-voynata-fotografska-izlozhba-otbelyazva-300-dni-ot-nachaloto-na-voynata-v-ukrayna