Изложби

Изложба „От историята на Чехословашкия клуб в България“

20 декември 2022 - 15 януари 2023 г., Национален етнографски музей

Изложба „От историята на Чехословашкия клуб в България“

 

◊ ПОКАНА

На 20 декември 2022 г. от 17.00 ч в Националния етнографски музей ще бъде открита изложбата „От историята на Чехословашкия клуб в България“, посветена на 130 години от учредяването и дейността на чешката и по-късно чехословашка земляческа организация. Експозицията е подготвена с подкрепата на Министерството на външните работи на Чешката република.

Чешки и словашки граждани участват активно в икономическия, научен и обществен живот на България, още от 70-те години на XIX в. През 1892 г. те се обединяват в Читателско – забавното сдружение „Чех“, което през годините променя своето име, разширява дейността си, но и до днес запазва основната си функция – да събира чехите, словаците и техните приятели в страната. Тази  земляческа общност развива собствена културно-просветна дейност, като в различни времеви периоди издава свой вестник, участва в основаването на училища, включва се в дейността на физкултурните дружества „Сокол“ и много други.

Експозицията показва не само историята на Чехословашкия клуб „Т. Г. Масарик“, но представя с увлекателен разказ и снимки приноса на чехи и словаци в развитието на Българската държава. Плеяда от известни личности намират своето място в тази своеобразна разходката във времето, сред тях братя Прошек, д-р Константин Иречек, проф. Мърквичка, Ярослав Вешин и др. Специално място е отделено и на множеството активности, които клубът развива и днес.

Изложбата може да бъде посетена до 15 януари 2023 г.

 

* * *

Повече за дейността на Чехословашкия клуб в България „Т. Г. Масарик“ – тук: https://csklub.bg/

 

Автор:
Национален етнографски музей
Публикация:
17.12.2022 г. 14:39
Етикети:
изложбаНационален етнографски музей
земляческа организация
„От историята на Чехословашкия клуб в България“
Посетено:
500
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/36083-izlozhba-ot-istoriyata-na-chehoslovashkiya-klub-v-balgariya