Изложби

"Извън ежедневието" ­- живопис и скулптури на визуалния артист Рив Булгари / Riv Bulgari

Поради големия интерес изложбата в Музей-галерия „Анел" ще продължи до 14 януари 2023 г.

 

◊ ПОКАНА

Музей-галерия „Анел"  
и 
Фонд за изкуство и култура „Ангел Симеонов"

Ви канят на уникалната изложба „Извън ежедневието"
­

Живопис и скулптури

Вернисаж: 15 декември (четвъртък), 17.00-19.00 ч.,
Музей-галерия „Анел", София, бул. „Тодор Александров" 14

Ще се запознаете с изкуството на визуалния артист Рив Булгари / Riv Bulgari

Той е един от най-провокативните и инфлуентни артистични фигури в света на изобразителното изкуство и музикалните среди в Ню Йорк. Създава многообразен визуален стил, който илюстрира различни  периоди от живота му. Сред най-известните му творби са: Big Time,  Circle of life, Guelagueza, Dolche & Gabana, The girl wits a watermelon.

Ценителите на изобразителното изкуство ще видят картини, създадени през последните 6 месеца България. Тук артистът притежава голямо ателие, където има  възможност за разполагане на творби до 2 метра.

„Не бива да сме самодоволни, това е рецептата за качествен живот. Градските култури, които срещам, имат едни и същи недостатъци. Цели нации живеят със спомена за изкуство, което не съществува в момента. Искам да възпитавам усещане, което не съществува в нашата ежедневна реалност. Усещане за естетика. Усещане за живот извън бита. Извън това да се наядеш, наспиш, да имаш кола. Нещата над това, над материалното" –  казва Рив Булгари. 

 

Още за Riv Bulgari и неговото изкуство: 
­

Радослав Иванов (Riv Bulgari) е роден на 2 март 1966 г. в София. Завършва Художествената гимназия в София; дипломира се в Националната художествена академия, специалност „Стенопис", и в НАТФИЗ – специалност „Анимация".     

Твори в различни жанрове – живопис, графика, скулптура, стенопис, документално кино, музикални продукции и студия. Изявява се като продуцент и бизнесмен. 

Творбите му не са подвластни на едно направление, а четката му преминава през реализъм, кубизъм, сюрpеализъм, поп арт. В края на 20. век неговият  стил се променя. Рив експериментира с различни теории, техники и идеи. Оттам идва свободата на неговата изказност, която не се ограничава в преодоляването на техниката, с която работи. Постепенно компилацията от всичко това изгражда неговия собствен почерк и оригинален стил.         

До 15-годишна възраст израства в ателието на баща си, художника Иван Б. Иванов. Там той преминава през многообразни техники, с които работи баща му. От живопис и гравюри на дърво, през литография и суха игла, до акватинта, скулптура, керамика, сухи и мокри фрески, стенописи, колажи.  Рив създава множество портрети, натюрморти. Днес той пази около 300 картини от детството си.

В началото на 90-те дели времето си между Берлин и София. Става свидетел на падането на Берлинската стена и, впечатлен от това, рисува картината „Кръговратът на Живота". Следват поредица самостоятелни изложби, след което живee в Роверето, Италия. Негова картина става част от постоянната колекция на „Брера" Академия в Милано. 

Американски период 1995–2015:

От 1995 до 1997 г. Рив Булгари живее в Канада. Там той постепенно започва да променя стилистиката на творбите си, преоткривайки поп арт-а, минимализма, концептуалното модерно изкуство. 

През 1996 г. представя самостоятелна изложба в галерия „Кармел" в Отава. 

През 1997 г. се премества да живее в Манхатън, Ню Йорк. Там е в епицентъра на съвременното модерно изкуство – Сохо. Запознава се с американския художник Марк Костаби и започва да рафинира стила и да организира рисуването на неговите картините, които Марк само подписва. Също така се запознава с Джеф Кунс и организира изработката на някои от неговите скулптури, една от които е продадена за 187 милиона щатски долара. Среща и създава колаборация с LA2, който заедно с Кийт Харинг внася уличните графити в галериите на Манхатън. За период от една година живее и работи с канадския художник Давид Никълсън. Прави колаборативна творба с Марк Костаби.

Участва в множество общи изложби и прекарва част от свободното си време в ателиетата на фотографката Ан Лейбовиц, японския фотограф Го Хотода и първата му жена Хироми Накано.                             

  • През 1999 г. Рив Булгари прави реалистични, в естествен размер скулптури за японската скулпторка Мичио Ишихара и фигури за музея „Мадам Тюсо" в Манхатън. През 2000 г. Рив Булгари получава постоянно американско гражданство след отзивите на Музея за модерно изкуство в Манхатън. Удостоен е с награда за принос в културата на американското изобразително изкуство. 
  • През 2001 г. създава The Sound City – Американска музикална и недвижими имоти компания.
    През 2002 г. печели Първа награда в конкурса „Апокалипсис сега": негова картина е откупена и става част от постоянната експозиция на Историческия музей за изкуство в Уилямсбърг, Бруклин.                  
  • През 2003 г. с помощта на собственичката на същия музей Юко Нии (дъщерята на основателя на Nissan) прави самостоятелна изложба, на която всички картини са продадени.   
  • Периодът 2004 – 2015 г. бележи разрастване на мениджмънта на The Sound City. Рив участва в множество общи изложби по света. Негови творби са  откупени и стават част от постоянните експозиции на: „Харада" Екологичен център в Токио, „Конепайа & Виртанен" – Хелзинки, Британския музей на Академията за изкуство, Лондон, Музеят на изкуството на БАН – София, България. През 2008 г. Рив реализира самостоятелна изложба в сградата на Националната опера и балет – София, България.               
  • От 2015 г. Рив започва да се занимава активно със скулптура и още на следващата година открива самостоятелна изложба скулптури в Постоянното консулство на България в Манхатън, Ню Йорк.              
  • През 2017 г. заедно с Доминик Нахас издава книгата „The Thin Line", базирана на предишни негови картини и новите му скулптурни творби. Книгата анализира и провокира тънката линия между стойностното в изкуството и кича.                     
  • В периода 2018 – 2021 г. Рив Булгари пътува по света. Прави множество рисунки и маслени картини, които се характеризират с натрупването на маслени бои и обобщена стилизирана образност. Участва в множество общи изложби в Бруклин, Ню Йорк. Прави колаборативни картини с американски художници, които впоследствие са изложени в Музея за модерно изкуство в Бруклин, Ню Йорк. Продължава да работи активно в ателиетата си в България, Словения и Съединените щати, като рисува картини с космическа образност и ярки цветове. 

 

Автор:
Музей-галерия „Анел"
Публикация:
05.01.2023 г. 12:49
Етикети:
скулптуриживописизложбаМузей-галерия „Анел"
Радослав Иванов
Рив Булгари / Riv Bulgari
"Извън ежедневието"
Посетено:
966
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/36070-izvan-ezhednevieto-zhivopis-i-skulpturi-na-vizualniya-artist-riv-bulgari-riv-bulgari