Изложби

Изложба кинетична инсталация и скулптура „Технологични пространства. Усилията на Сизиф” на Георги Великов

Част от Международната научна конференция по проект Европейски технологичен университет (EUt+)

Изложба кинетична инсталация и скулптура „Технологични пространства. Усилията на Сизиф” на Георги Великов

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 14 декември 2022 г. в Националния център по мехатроника и чисти технологии към Техническия университет – София, ще бъде открита изложбата (кинетична инсталация и скулптура) „Технологични пространства. Усилията на Сизиф”, автор Георги Великов.

Събитието е част от програмата на Международната научна конференция “Technologies and Techniques to Support Sustainable Education in the Academic Sphere”, организирана по проект Европейски технологичен университет (EUt+), член (заедно с още седем висши технически училища от Румъния, Кипър, Латвия, Германия, Испания, Франция и Ирландия), на който е ТУ – София.

Инсталацията „Сизиф” е реализирана с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”, по програма „Творчески стипендии” за 2022 г. Концепцията на творбата, споделена от скулптура Георги Великов, е провокирана от древногръцкия орфически мит за Сизиф и неговото наказание от боговете, наложено му заради проявената хитрост пред тях, да търкаля огромен камък по висок хълм и достигайки върха, камъкът да се търкулва надолу.

Идеята на автора е да подтикне публиката към размисъл за плодовете на нашите усилия, за това, постигайки набелязаната цел, не се ли озоваваме отново в началната точка, обречени на постоянен стремеж към следващия връх, отново и отново да се връщаме в подножието на собствените си въобразени хълмове-върхове.

Втората концептуална линия на творбата е връзката с механиката и технологията, а реализацията ѝ е инспирирана от рисунките с инженерни проекти на гениалния ренесансов художник Леонардо да Винчи. Конструкцията се завърта по оста си наляво и надясно под тежестта на естествен речен камък, механичното движение имплицира идеята за създаването на Perpetuum mobile – „вечно движение“ – устройството, при което изходящата енергия е по-голяма или равна от входящата, механизъм – технология, която все още не е открита, въпреки технологичния напредък на човечеството.

Георги Великов е завършил Националната художествена академия в София, специалност: „Дърворезба“, в класа на проф. Антон Дончев. Понастоящем е художник на свободна практика и е едно от утвърдените имена в съвременната българска скулптура. Участва в редица пленери и симпозиуми в страната и чужбина: Финландия, Русия, Испания, Унгария, Чехия и Полша, а негови творби са показвани в над 50 изложби. Печелил е редица призове: Второ място през 2008 - Snow Kingdom, snow sculpture competition, Чехия, Трето място 2008 - Ice Sculpture Festival, Познан, Полша, II и IV награда 2009 - Art meets ice, two competitions, II награда  през 2010 на Grand Prix in Ice Sculpture, Москва, Санкт Петербург, Русия, през 2011 - IV място на Art meets ice, two competitions, Хелзинки, Финландия, през 2019 г. печели 1-ва награда (пояса на победителя майстор) на Международен симпозиум „Облог в Трявна“, част от програмата на „Дни на дърворезбата" в град Трявна. Основател е на Сдружение „Група 9“, чиято цел е популяризиране на съвременната пластика от дърво, сдружението до момента е организирало над 20 артистични събития в София, Пловдив, Панагюрище, Трявна, Велико Търново, Елена, Добрич, Балчик, Бургас и др. Неговите творби се отличават с размах и монументалност на замисъла и реализацията им, с извеждане на формата до абстрактни измерения, които достигат до неподозирани простори на човешкото въображение и се превръщат в модели за подражание.

Идеята, от една страна, е да обвържем наука и изкуство, които, между впрочем, имат обща генеалогия, от гръцкото „techne” – истинско изкуство, занаят, или дума както за „практическо умение, така и за систематичното знание или опит, които го формират”, според определението на Аристотел оттук и общата етимология със съвременната дума за техника и технология, в чиято основа лежи идеята за правенето, за изкусността и естетическото. Според мен мястото на изкуството е и в академичните институции, хората на науката и обучаващите се е добре да се докосват до красотата и смислите, които носят произведенията на изкуството, а скулпторът Георги Великов ни поднася и двете в изложбата си „Технологични пространства. Усилията на Сизиф”, споделя доц. д-р Ивайло Пеев, организатор на събитието.

На събитието ще присъстват официални лица – представители на ръководството на Техническия университет – София, чуждестранни учени от Латвия и Ирландия, участници в научната част на събитие, организирано от български представители в Алианса „Европейски технологичен университет” (EUt+).

Изложбата ще бъде открита в 17:30 часа във фоайето на Националния център по мехатроника и чисти технологии, при Техническия университет – София, Блок 8, вход от улица „8-ми декември”, посока ж.к. „Студентски град”.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
13.12.2022 г. 12:48
Етикети:
Георги ВеликовизложбаМеждународна научна конференция
„Технологични пространства. Усилията на Сизиф”
кинетична инсталация и скулптура
Европейски технологичен университет (EUt+)
Технически университет София
Посетено:
618
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/36060-izlozhba-kinetichna-instalatsiya-i-skulptura-tehnologichni-prostranstva-usiliyata-na-sizif-na-georgi-velikov