Изложби

Българката в Европейския съюз

Сатирична графика в три цикъла – политически, музикален и екология

◊ СЪБИТИЕТО
 
Румен Григоров. Изложба „Българката в Европейския съюз”

Откриване:
на 8 март 2007 (четвъртък) от 17.00 ч.
Зала „Средец” на Министерството на културата

Продължителност: от 8 до 18 март 2007
г.



◊ ОРГАНИЗАТОРИ

Организатори на изложбата са:
. Министерството на културата и
. Фондация „Професор Христо Бръмбаров”.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА И ЗА АВТОРА

Авторът Румен Григоров ще покаже 33 свои творби в областта на сатиричната графика в три цикъла – политически, музикален и екология.

Той ще представи и своя нов каталог със сатирична графика, запазени знаци и лога, печатни издания – глави, промишлен дизайн, рекламни етикети и печатна реклама, творби от изложбите на художника във Виена и Берлин.
 
Румен Григоров е завършил "Клас" цигулка в Държавното музикално училище в София.

Карикатурата е най-ранното му художествено поприще още от ученическите му години - от "Средношколско знаме" и "Народна младеж", през официалните ежедневници, до "Стършел". Има стотици публикации, познат е и от участия в редовните годишни изложби на карикатура, организирани от Съюза на българските художници. Освен рисуваческите си умения, авторът притежава богато чувство за хумор и въображение.
        
Голяма част от карикатурите на Румен Григоров са посветени на "вечната тема" - "Жената". Карикатурата е първата и все така гореща любов на Румен Григоров, който след цигулката намира и друго твърде сложно и трудоемко занимание - пространствения дизайн.

Той следва и завършва в гр. Хале - Германия, в "Burg Giebiechenstein", където са били още живи традициите на Баухауз в лицето на професорите Юнг, Шуберт, Клаузе и др. Това е специалност в Художествената академия, въпреки пряката връзка с техниката и с производството. Тук се налагат представите за функционалност и формоизграждане, подведени под знаменателите на естетиката и красотата.
        
Румен Григоров се занимава професионално с дизайн, проектира компютри (първите у нас - на "Изот" и "Правец") и получава различни държавни награди, включително и "Златни ръце" за най-добър дизайн на Есенния пловдивски панаир, работейки в Централния институт по промишлена естетика. С дизайнерски разработки се занимава и до днес - най-много в сферата на приложната графика, полиграфията и рекламата. Автор е на графичните оформления на главите на вестниците "Спорт", "Телевизия и Радио", "Днес", "Делови свят", "Панаирна Дъга", "24 карата", "Спортен свят", "Ревю енигма", на списанията "Филм", "Финансов форум" и "Топ кръстословици", запазените знаци на фирми и др.
        
Румен Григоров организира Третия национален конкурс "Премия професор Христо Бръмбаров" за млади оперни певци под егидата на Гена Димитрова и Ирена Бръмбарова. От 2001 г. работи към Фондацията на обществени начала.

Тази изложба е шеста по ред за автора:
. през 1985 г. излага в Москва,
. през 1991 г. в Берлин,
. през 1996 г. във Виена.

Излага в международни биеналета на хумора в Белгия, Италия, Югославия, Канада, Турция и България (Габрово).
Автор:
MK
Публикация:
07.03.2007 г. 22:15
Посетено:
625
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/3606-balgarkata-v-evropeyskiya-sayuz