Изложби

Арт Галерия Le Papillon представя „Привидно истинско“

Годишна сборна изложба - живопис и скулптура, 12 декември 2022 г. – 23 януари 2023 г.

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Арт Галерия Le Papillon
представя

„Привидно истинско“

„Seemingly real“

Годишна сборна изложба

живопис и скулптура

12.12.2022 г. – 23.01.2023 г.

"Това е магията - да караш нещата да се случват, защото искаш те да са истински." - Рейчъл Ромеро

 

С голямо удоволствие и нетърпение Арт Галерия Le Papillon за 16-та поредна година организира превърналата се вече в любима традиция Сборна годишна изложба. В навечерието на Коледните и Новогодишни празници и по-конкретно - от 12 декември 2022 г. до 23 януари 2023 г., ще бъдат представени най-новите произведения на автори, с които галерията работи или представя за пръв път в своето пространство. Това са едни от най-вълнуващите съвременни български художници и скулптори.

Традиционно темите, които галерията поставя за този годишен културен обзор, са насочени двупосочно, провокиращи едновременно творческия импулс на поканените автори и асоциативната мисъл на зрителя. „Привидно истинско“ е словосъчетание, което лесно обобщава въздействието на визуалното изкуство. Привидно истинска е реалността, която творците създават с богатите изразни средства на живописта било то като цвят, форми, стилизации на фигури, за да предизвикат чувства, размисъл, вглъбяване дори в собствените ни усещания и съждения. Това е опит да надникнем зад буквалното и очевидното, опит да потърсим отвъд първоначалното изображение. Това е провокация да погледнем от друг ъгъл, дори отвъд нашите граници и традиционни реакции, с различен подход и нагласа, за да разширим собствените си хоризонти. Нима произведение на изкуството не може да бъде възприемано по-истинско от реалността? Нима реалността, която предлага една картина не дава повече живот и истини от реалността, която ни заобикаля, често превзета от фалша? А не е ли смисълът на стойностното изкуство именно това – развивайки сетивност, асоциативна мисъл и нестандартен поглед да предизвика различни интерпретации, провокирани, в случая, от колекцията от истински привидности. И ако с категорията „привидно“ се обозначава външност, на пръв поглед лесно разбираема, но в същността си различна и изненадваща, то не е ли това една от многото функции на визуалното изкуство? След първоначалното възприемане на образа, то той да продължи да живее в съзнанието и в душата на зрителя. Това може да бъде постигнато не само чрез абстрактното му изражение, където въображението на наблюдателя доизгражда творбата, базирайки се на собствените си интелект, емоционалност, фантазия и опит. Привидно истинско би могло да бъде и всяко реалистично произведение, където по презумпция съзнанието бързо възприема конкретните реални обекти, изхождайки от тяхната позната функционалност, но много често малък предмет или детайл, подсказват за друга семантика, недоразказана история и препращат съзнанието на съвсем различно място.

Една от целите на изложбата е да предизвиква разчупване на граници и предразсъдъци, надстрояване на разбиранията, включително обогатяване с нови знания и опитности. Мисията на изкуството е възпитавайки естетически и нравствени норми, да стимулира, развива и държи будна интелектуалната и духовната страна на нашата природа, за да сме пълноценни, по-съвършени индивиди с ползотворно влияние за всички и всичко, което ни заобикаля. А когато изкуството е стойностно, винаги предизвиква вълнения и размисли, доставя естетическа наслада за сетивата, но и безбрежен полет на въображението. Ако общуването с картина или скулптура помогне на зрителя дори малко да надскочи собствените си разбирания за хармонии, чувствителност за цветови нюанси, установени вкусове и виждания за форми и структури, то една от функциите на галерията е осъществена.

Традиционно в тази годишна тематична изложба представяме селекция от творби както на автори, чиито експозиции са гостували в пространството на галерията през годините и чието развитие следим, но и на нови имена, чиито изложби предстоят през следващата година. Богатството от многообразие на стилове, жанрове, изразни средства, техники, идеи, мирогледи и вплетени емоции, дава възможност на всеки зрител, докоснал се до тях да преоткрива общуването с изкуството, света и себе си по нов начин. Понякога, неочаквано за нас самите, интересът ни към стил или жанр, който е бил далечен и е излизал „извън рамката“ на нашите разбирания изведнъж ни провокира и вълнува и показва нашето развитие и пробуждане на нова чувствителност. Целта на изложбата не е да открие сложни отговори, а да провокира именно тази надградена сетивност и спонтанни емоции, да повдигне различни въпроси и догадки. Така общуването с изкуството става пълноценно и двупосочно.

Навярно това, което прави Сборната годишна изложба на Арт Галерия Le Papillon различна и толкова любима, е палитрата от голям брой безспорно талантливи и доказани автори, утвърдени творци, всеки събрал себе си и своята емоционалност в една творба. В резултат се получава силна селекция от високо стойностни произведения на изкуството, които вълнуват със своята искреност, откровеност и лична енергия. Достатъчно любопитна и обширна, тя дава възможност на авторите да проектират своето въображение и вътрешен свят в създадените от тях картини и скулптури.  

През годините галерия "Папийон" се стреми да представя пред публика качествени творци с избрани произведения, защото мисията на галерията е не просто да показва разновидни по стил и много на брой творби, а те да бъдат на достатъчно високо ниво, за да се формира естетика, да се възбуди интереса на нова публика към красивото, ценното, стойностното, дори това да е трудна задача за една експозиция. Желанието ни е да задоволяваме жаждата за нови естетически преживявания на вече запалени почитатели на българското изкуство, които оценяват по достойнство добрите творби и е все по-трудно да бъдат впечатлени.

Затова и тази година подбраните 88 участници са личности със забележимо присъствие в българската култура, създаващи ценности и очертаващи параметрите на българското изкуство, намерили признание у нас, същевременно добре поставени и на художествените сцени по света. Те ще ни покажат най-новите си творби, изпълнени в маслени бои, акварел, акрил, бронз, керамика и смесена техника – сюрреалистични, реалистични, абстрактни композиции, наситени както с богата символика, в различни направления, но всички до една откровени и въздействащи. Изложбата е динамична, а голяма част от авторите представяме с повече от една творба, като експозицията ще се допълва с новопристигнали произведения до самия й край. Това я прави вълнуваща и интригуваща.

Ето участниците в настоящата изложба:

Живопис Ада Бреедвелт, Албена Коева, Александър Петров-Лавандулата, Андриан Бекяров, Анета Яламова, Атанас Парушев-Шока, Атанас Хранов, Аршак Нерсисян, Валентин Ангелов, Валентин Узунов, Валери Ценов, Валери Чакалов, Васил Василев, Веселин Начев, Володя Кенарев, Георги Йорданов, Геракси Гераксиев,  Гергана Лалова, Десислава Минчева, Деян Веков, Димитър Буюклийски-Мичи, Димитър Генчев, Димитър Тумбалов, Димитър Чолаков, Долорес Дилова, Елена Стоева, Живко Мутафчиев, Ивайло Мирчев, Иван Велчев-Йово, Иван Кирков, Иван Обретенов, Иван Стратиев, Иван Шишков, Йоан Левиев, Калия Калъчева, Карол Пере, Кирил Митовски, Любен Генов, Мариела Димитрова-Мара, Мариана Маринова, Марина Богданова, Мария Чакърова, Месрур Сабит, Милен Маринов, Милко Божков, Михаил Лалов, Михалис Гарудис, Надя Станчева, Наташа Тихолова, Нели Ценова, Николай Стоев, Николай Тихолов, Петя Денева, Петя Танева, Пламен Монев, Ралица Савова, Ралица Стоицева,  Росен Кръстев, Светла Косева, Светлана Миладич, Севда Потурлян, Снежана Славова, Станимир Видев, Станислав Вардев,  Стоимен Стоилов, Стоян Цанев, Татяна Харизанова, Христо Йотов, Цанко Цанков, Цветелина Максимова, Чавдар Вълов,  Чезаре Нови.

Скулптура Адриана Добрева, Валентин Старчев, Венцислав Марков, Галин Малакчиев, Георги Марков,  Георги Чапкънов, Григор Мицев, Емануил Нинов, Емил Попов, Любомир Вутов, Миряна Генчева, Никола Колев, Павел Койчев, Пенка Никова, Спартак Дерменджиев, Христо Христов.

Експозицията може да бъде видяна от 12.12.2022 г до 23.01.2023 г. в изложбения салон на галерия Le Papillon на ул. "Драгоман" 12, гр. Варна, до Куклен театър, както и онлайн на www.artpapillon.com или fb: Le Papillon Art Gallery.

 

Изложбата е част от „Годишна програма на Арт Галерия Папийон“, подкрепена от Национален фонд „Култура“ към Министерство на Културата.

 

Автор:
Арт Галерия "Папийон"
Публикация:
12.12.2022 г. 11:16
Посетено:
752
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/36050-art-galeriya-le-papillon-predstavya-prividno-istinsko