Изложби

Творби на Димитър Казаков-Нерон в Дома на хумора и сатирата в Габрово

От фонда на Художествената галерия в Ловеч

Творби на Димитър Казаков-Нерон в Дома на хумора и сатирата в Габрово


◊ СЪБИТИЕТО

През март и април в Дома на хумора и сатирата ще гостува подбрана колекция от творби на изтъкнатия наш художник Димитър Казаков-Нерон.

Произведенията на гениалния майстор на четката са собственост на Художествената галерия в Ловеч. Сътрудничеството на галерията с габровската Весела къща датира от няколко години и размяната на изложби от богатите им фондове вече се превръща в традиция.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

По случай 35-я рожден ден на Дома на хумора и сатирата (1 април 2007) ловешката галерия гостува на музея с една от най-ценните си колекции.

В изложбата са представени 62 творби на Димитър Казаков – рисунки и графики – които разкриват разностранния му талант и силата на духа му, белязали всяка от неговите картини с индивидуалния и запомнящ се почерк на гения.

Показаните произведения са само част от щедрото дарение, което приживе Нерон прави на град Ловеч и което наброява 185 рисунки и 95 керамични пана. През 1989 г. в комплекса „Вароша”, в стара възрожденска къща, избрана от самия художник, е открита музейната експозиция „Дарение Казаков”, която приютява дарените творби.


◊ ЗА АВТОРА

Димитър Казаков е роден на 22 юни 1933 г. в с. Царски извор, Великотърновско. Учи в Художествената гимназия в столицата, където е приет за особено дарование, а през 1965 г. завършва специалност „Графика” в Художествената академия – София. Няколко години живее в Пазарджик и работи като плакатист, прави вътрешно художествено оформление на обществени сгради.

От 1966 г. участва в изложби в България и в чужбина и още през следващата година получава наградата на СБХ за графика. През 1972 г. е изселен от Пазарджик и се установява със семейството си в с. Божурище край София. До 1977 г. работи като художник във военен завод, а от 1978 г. е свободно практикуващ художник. Нерон живее чрез работата си, рисува навсякъде и непрекъснато.

По-късно ще го признаят не само като майстор на маслената живопис, но и като творец, владеещ до съвършенство акварела, литографията, монотипията, смесените техники.

Умира на 16 януари 1992 г. в София.

За своите 59 години Димитър Казаков оставя 15 000 живописни платна, акварели, графики, рисунки, пластики и рисувани керамични творби. Приживе художникът прави 15 самостоятелни изложби, като най-успешната е през 1980 г. и именно тя бележи началото на голямото му признание у нас и по света. Следват я десетки изложби в най-престижните галерии в Ню Йорк, Париж, Мадрид, Виена, Токио, Торонто, Атина, Базел, Люксембург и др. Творби на Нерон притежават Националният фонд за съвременно изкуство в Лувъра, музеят „Пушкин” в Москва, Императорската колекция в Токио.

През 1981 г. френският режисьор и сценарист Жан-Мари Дро прави за него филм, включен в поредицата „Художници-чародейци” и в увода казва за него:
„Димитър Казаков, наречен от близките му Нерон, е същинска природна стихия, неудържима сила, човек, дълбоко сраснал се със земята си, който умее чрез своите картини да възстанови за нас и за самите българи цялата история на българското изкуство и на всичките негови форми. Изключителното у Казаков е, че с него откриваме едновременно една страна, един народ, една цяла култура. Казаков - това е един от онези художници-чародейци, каквито срещаме рядко, защото сам по себе си той е цялата българска земя."
Автор:
Дарина Маринчевска
Публикация:
06.03.2007 г. 14:28
Посетено:
2582
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/3600-tvorbi-na-dimitar-kazakov-neron-v-doma-na-humora-i-satirata-v-gabrovo