Изложби

„Дизайнът на Коледа?!“ в София и Christmas Treasure в Пловдив

Две изложби на стъклени коледни играчки представя Чешкият център за празничния декември

 

„ДИЗАЙНЪТ НА КОЛЕДА?!“ в София и CHRISTMAS TREASURE в Пловдив

Две изложби на стъклени коледни играчки е планирал Чешкият център за празничния декември.

Проектът „Дизайнът на Коледа?!“, подготвен специално за Чешкия център в София, ще бъде представен на 6 декември 2022 г. в 18 часа в Чешкия център. Два дена по-късно, на 8 декември 2022 в 18 часа в Балабановата къща в Пловдив ще бъде открита изложбата Christmas Treasure.

Събитията се организират съвместно с Посолството на Чешката република в София в рамките на културната програма на Чешкото председателство на Съвета на ЕС (#CZPRES22). Двете изложби ще продължат до февруари 2023 година.

 

ДИЗАЙНЪТ НА КОЛЕДА?!

Изложба на коледни украшения от съвременни дизайнери на фона на примери за исторически подходи към естетиката на този специфичен декоративен предмет. Проектът е подготвен специално за Чешкия център в София от кураторката Адела Помоти и графичния дизайнер Ондржей Хорачек, с подкрепата на Област Либерец (ЧР).

Добър дизайн винаги означава добра комбинация от външен вид и функция, но и съобразяване с нуждите на крайния потребител. Може ли тази норма да се приложи и за коледните играчки? Стане ли дума за коледна украса, повечето от нас си представят крещящи цветове, лъскави материи и претрупани форми, често лишени от какъвто и да е стил, а за функционалност и дума да не става, но за сметка на това приети като част от Коледа. Редица съвременни дизайнери разчупват утвърдените клишета за коледна украса и проектират коледни украшения – обекти, служещи в повечето случаи и като интериорна декорация. Тази изложба представя селекция от изделията на чешки дизайнери и на чешки фирми, които не се страхуват да работят заедно с тях, и показва коледни играчки, които по форма, концепция или използван материал се различават от често срещаните на пазара. Изложбата предлага и кратка екскурзия в историята на коледното украшение, което – извадено от контекста на традиционно претрупаната коледна елха – изненадва със своята уникалност и художествено своеобразие.

Съвременното чешко авторско творчество в областта на коледната украса се отличава на първо място с минимализъм и непретенциозност, абсолютно противоположни на традиционно претрупания и лъскав коледен кич. Съществува и друга линия на творчество, която – за разлика от предишната – използва традициите в декорирането, трансформира ги и създава наистина закачливи и привлекателни, но същевременно прецизно оформени артефакти, или пък иронично коментира темата за коледното консуматорство. И двете гледни точки обаче споделят уважението към занаятчийската традиция и прецизната ръчна обработка, към разнообразието на материали, стремежа към устойчив дизайн или рециклиране, както и от изискването да се произвеждат предмети с история, които с любов да бъдат предавани от поколение на поколение.

 

CHRISTMAS TREASURE. Съвременнa чешкa стъкленa украса

Чешката стъклена коледна украса е също толкова важна част от празника, колкото елхата, коледните песни и подаръците. Разнообразните декори и качеството на изработката са истинско съкровище, което носи радост на деца и възрастни по целия свят. Изложбата представя селекция от най-доброто, което днес се ражда в ръцете на чешките стъклари. Изложбата CHRISTMAS TREASURE е част от традиционния артистичен форум "Светлина и надежда в Стария град" в Пловдив и се реализира съвместно с Почетното консулство на ЧР в Пловдив, Музей на стъклото и бижутерията в Яблонец над Нисоу и Общински институт "Старинен Пловдив".

Куратори на изложбата са Дагмар Хавличкова и Петър Нови от Музея на стъклото и бижутерията в Яблонец над Нисоу. Архитектура на изложбата: Анна Козова. Графичен дизайн: Studio COLMO

Производството на коледни украшения от издухано стъкло в Чехия има дълга традиция, много почитатели и колекционери по света. Изложбата представя не само традиционни стъклени коледни украшения, техните основни форми и техники, но и най-новите тенденции в областта – всичко от продукцията на чешките фирми. Специална част заемат перлените коледни украшения от Поникла, които имат специфична производствена технология, прилагана само в Чешката република. През 2020 г. те бяха вписани в Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството (ЮНЕСКО). Качеството на ръчната изработка, оригиналната декорация, традицията и майсторството са предимствата, които спомогнаха за утвърждаването на чешките стъклени коледни украшения като световно признат феномен.

Чехословашките коледни украшения печелят престижната награда Grand Prix на Световното изложение в Брюксел през 1935 г. и 1958 г., както и в Париж (1937 г.).

Представени в изложбата фирми: OrnexIrisa VsetínOzdoba CZ, Rautis, DUV, Glassor, Slezská tvorba

* * *

За информация:

Силвия Дерибеева (Чешки център София), deribeeva@czech.cz

 

Автор:
Силвия Дерибеева, Чешки център София
Публикация:
04.12.2022 г. 13:22
Етикети:
ПловдивСофияизложбаЧешки център София
коледни украшения
Съвременнa чешкa стъкленa украса
Christmas Treasure
„Дизайнът на Коледа?!“
Посетено:
688
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/35992-dizaynat-na-koleda-v-sofiya-i-christmas-treasure-v-plovdiv