Изложби

"Причастие" - изложба на Боряна Живкова

5-12 декември 2022 г., Галерия-книжарница "София Прес"

 

◊ ПОКАНА

Галерия-книжарница "София Прес" представя

"Причастие" -  изложба на Боряна Живкова

5-12 декември 2022 г.

Откриване: 5 декември, 18.30

 

Изложбата „Причастие“ е опит за метаморфоза на енергията на бита в един по-възвишен и духовен хабитат – трансформацията на страха в надежда, светлина и чиста любов към живота. Проектът донякъде е инспириран от динамичните процеси през последните години, които разместват сериозно пластовете и нюансите на правилно и грешно, тъмно и светло, истина и лъжа. Процеси, при които за да се самосъхраниш като човек, правиш самостоятелни и осъзнати избори. Но дали по пътя не се изгубваш, не се съмняваш, не изпитваш безверие?! Болезнено осъзнаване, борба с егото, пробуждане, пропукване, прошка, хармония, мир… Това е пътят към причастието, към светлината и безмерната благодарност за това, което си.

Експозицията съдържа 17 произведения с индивидуални заглавия, свързани с процесите на трансформация от материалното в духовното. Основната идея е съчетанието между красивото и практичното с помощта на светлината. Използвана е смесена техника, като материалът е авторска разработка, целяща да постигне усещането за ефирност, нежност и крехкост, зад които обаче се крият здравината и устойчивостта.

 

Боряна Живкова е PR и Маркетолог по образование. Голяма част от професионалния си път посвещава на развитието и популяризирането на българската култура в страната и чужбина. За кратко дори заедно с дизайнера на бижута Krassi Beho отварят галерия в Брюксел, където представят изявени български автори. Успоредно през годините се занимава с редица арт проекти и фотография, като основен център в творбите й е човекът. Имала е две фотографски изложби в Белгия и Бразилия.

„Причастие“ е пореден за нея проект, но първа самостоятелна изложба в България.

Един от ценителите й споделя: „.. Боряна твори от дете под всякаква форма – с четка, с думи, с фотоапарат, с ръце. Винаги търси светлината. Най-вече в хората, когато самите ние не я виждаме. Проектите й са изкуство – чисто, искрено, без излишна поза, с човешкото в тях. Оставяйки посланието, че въпреки всичко, винаги ще светим…“.

* * *

Събитието може да следите тук:

https://fb.me/e/3T1Ukfrs8

както и на сайта ни: https://sofiapressgallery.com/exhibitions/

Автор:
Олимпия Даниел
Публикация:
03.12.2022 г. 10:56
Етикети:
изложбаГалерия-книжарница "София Прес"
Боряна Живкова
"Причастие"
Посетено:
594
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/35987-prichastie-izlozhba-na-boryana-zhivkova