Изложби

Изложба "Скулптура" на проф. Емил Мирчев (1950-2017), посветена на 70 години от рождението на скулптора

30 ноември - 17 декември 2022, Галерия "Академия", Национална художествена академия - София. Откриване на 30 ноември от 18.00 ч.

Изложба "Скулптура" на проф. Емил Мирчев (1950-2017), посветена на 70 години от рождението на скулптора

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

На 30 ноември 2022 г. от 18.00 ч. в галерия „Академия“ (НХА) в гр. София ще бъде открита изложба „Скулптура“, посветена на 70-годишнината от рождението на проф. Емил Мирчев (1950-2017).  Изложбата ще продължи до 17 декември 2022 г.

Емил Мирчев е възпитаник на Националната художествена академия и като дългогодишен професор е отдал голяма част от своите професионални умения и от своя богат опит в обучението на студентите по скулптура.  Неговото творчество се простира в областта на монументалните и на кавалетните форми. Работи с класически материали като бронз, камък, дърво, керамика. Творбите му се отличават с индивидуална оригинална стилистика и носят ясни естетически, нравствени и философски  послания.

Настоящата изложба представя различни творби от богатото му творческо наследство. Експозицията си поставя за задача, представянето на едни от най-знаковите и запомнящи се негови изяви, съдържащи идеи, търсения и пластически възгледи, които формират своеобразната художествена атмосфера и аурата на неговото изкуство.

Скулптурите на проф. Емил Мирчев свидетелстват за достигнат синтез на класически и модерни насоки. Те са многопластови, като замисъл и уникални като  скулптурен изказ. Прави впечатление, разнообразието от конкретни решения при запазването на основните мирогледни и формални посоки на неговото пластическо верую.

Проф. Емил Мирчев по достойнство вписа своето име в аналите на съвременните изобразителни изкуства, като един от най-ярките, запомнящи се и характерни автори, изявявал се както в България, така и чужбина. Участвал е в престижни симпозиуми, реализирал е множество конкурсни проекти. По този начин неговото целокупно творческо дело, убедително се нарежда сред най-значимите постижения на изкуството на скулптурата в нашата страна.

 

Автор:
Ралица Мирчева, Момчил Мирчев
Публикация:
26.11.2022 г. 22:07
Посетено:
440
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/35942-izlozhba-skulptura-na-prof-emil-mirchev-1950-2017-posvetena-na-70-godini-ot-rozhdenieto-na-skulptora