Изложби

„Странствания по света“ – изложба графика на немския художник Йохен Кублик

25 ноември – 14 декември 2022, Арт Галерия "Ларго" - Варна

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Арт Галерия "Ларго" представя

Йохен Кублик

„Странствания по света“

изложба – графика

25 ноември – 14 декември 2022

Откриване – петък, 25 ноември 2022 г., 18:30 часа 

 

От 25 ноември 2022 година Арт Галерия "Ларго" ще представи за първи път в България самостоятелна изява на немския художник Йохен Кублик. Изложбата се нарича „Странствания по света“ и показва 45 графики, екслибриси и рисунки на изтъкнатия германски автор, създавани в последните 14 години.

Заглавието на експозицията директно навежда на идеята за пътуванията на твореца. Самият Кублик споделя: “Няколко творби са свързани с Китай, някои имат за основа теми от гръцката митология. Обичам да пътувам физически в този свят и съм пътешественик в ума си, чрез моята фантазия. Някои неща в моите графики имат колела, за да изразяват движение или това, да си на път....

Кублик всъщност, като всеки добър в работата си съвременен артист, е един гражданин на света. Пътуванията му, свързани с многобройните му изложби, проекти и резиденции в чужбина, му дават възможност да общува с колеги и ценители от целия свят, да се докосва до чужди култури и начин на живот и след това да претворява впечатленията си върху листа.

В настоящата изложба българските ценители на графиката ще могат да видят творби от няколко различни цикъла, които Кублик разработва в последните години – цикъл, посветен на природните елементи (Земя, Въздух, Огън, Вода), цикъл, посветен на красивите и силни жени от гръцката митология (Афродита, Елена, Персефона, амазонката Пентесилея, Психея), но и опасните жени от древността като Медея и Медуза. Германецът ще покаже и три серии от по 12 екслибриса, посветени на различни теми като „Алиса в страната на чудесата“ и „Китайски зодиак“.

Особено впечатляващи са графиките на Кублик, посветени на неговите интереси към китайската митология, чиито герои са приказни животни, дракони, еднорози. В много от творбите на немския художник герои са различни животни – птици и риби, жирафи и носорози, пингвини, слонове и зайци. На своите герои Кублик е придал човешки черти и характери, те пътуват, забавляват се, събират се заедно, за да потеглят със своите куфари, на борда на летящи риби към различни, приказни светове. Така не само художникът, но и неговите герои пътуват, символизирайки промяната, свободата, необятната сила на въображението и безкрайното търсене на красотата и смисъла на живота.

Очакваме ви на откриването с участието на автора на 25 ноември 2022 г. от 18:30 часа в Зала 1 на Арт Галерия "Ларго", ул. "Хан Крум" № 8, Варна. Изложбата продължава до 14 декември. Събитието е част от изложбената програма на галерия Ларго, подкрепена финансово от Национален Фонд Култура по програма „Едногодишен грант“. 

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИКА

Йохен Кублик е роден в град Ботроп, Германия през 1962 година. Учи в политехниката в Мюнстер, където печели стипендии от Фондация "Алдегревер" за творчески престой в Осло, Норвегия (1988) и острови Лофотен, Норвегия (1990) и където се дипломира през 1990 година със специалност Дизайн. Работи в областта на графиката, екслибриса и рисунката. От 2009 г. Кублик е член на Германската Екслибрис Асоциация. Получава няколко покани за работа в Китай: уъркшоп в Музей TEDA, Тиянджин (2015), резиденции в печатарско студио Гуанлан, Шенжен (2017) и галерия Уенбо, Далиан (2018). От 1988 година Кублик има множество самостоятелни изложби в Германия, Нидерландия, Норвегия, Швеция, Белгия, Дания, Италия и Китай, където от 2011-та до днес има 10 солови изяви в Тиянджин, Шанхай, Пекин, Шенжен, Ченгду и др. Йохен Кублик има различни международни награди в областта на графиката и екслибриса, някои от които: първа награда (2009) и втора награда (2010) в екслибрис конкурса на Германската Екслибрис Асоциация, първа награда в екслибрис конкурс на галерия ЗиАн, Пекин, Китай (2012), почетна грамота в екслибрис конкурса на FISAE в Турку, Финландия (2012). Живее и работи в Алтенберге, Германия.

* * *

Повече информация за изложбата и автора: https://www.largogallery.com/

 

Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
25.11.2022 г. 16:19
Етикети:
графикаизложбаВарнаАрт Галерия "Ларго"
„Странствания по света“
Йохен Кублик
Посетено:
1123
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/35934-stranstvaniya-po-sveta-izlozhba-grafika-na-nemskiya-hudozhnik-yohen-kublik