Изложби

Мари Чивиков. "Тези междинни неземни светове, които изпълват моето същество"

Изложба в Галерия "Структура", 29 ноември - 31 декември 2022

Мари Чивиков. "Тези междинни неземни светове, които изпълват моето същество"

Мари Чивиков. Покрив, 2021-2022, маслени бои, акрил, платно, 222 х 270 см

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия "Структура"
представя

Мари Чивиков. Тези междинни неземни светове, които изпълват моето същество

29 ноември - 31 декември 2022

Откриване: 29 ноември, вторник, 18:00-20:00 ч.
Галерия "Структура", ул. "Кузман Шапкарев" 9, София

 

Това е една много лична изложба, която изследва фамилната история назад във времето и изповядва чувствата на художничката в процеса на търсене на собствената си самоличност.
 
Мари Чивиков е дъщеря на българския дисидент, писател и журналист Жерминал Чивиков. В бащиния ѝ род, произхождащ от Русе, се преплитат австрийска и българска кръв, историята на дядото анархист и съдбата на бащата, прекарал три години в българските затвори за разпространяване на позиви с „клеветнически твърдения срещу народната власт". По линията на майка си Илзе Мари Чивиков трябва да преодолее географското и ментално разстояние до индонезийския остров Ява, бивша холандска колония, в която смесените бракове са били често срещани.
 
През 2018 художничката представя изложбата "On Track" в независимото пространство Æther София, в която изследва корените си чрез живота на своя дядо Панайот Чивиков – анархист, поет, прозаик, публицист, участник в гражданската война в Испания. Още в този проект тя не само разказва собствената си история, но я свързва със съдбата на България и Европа от първата половина на ХХ век, съдба, в която има сериозни политически и културни сътресения.
 
В сегашния проект Мари Чивиков се обръща към индонезийско-холандския си произход. Проучвайки писма, снимки и посещавайки местата на своите предци, художничката изгражда своята биография, която се преплита със световните исторически процеси. В основата на нейните търсения са малките и големи истории, записани от баба ѝ за нейното отглеждане като дете на коренна жителка и западноевропеец в колонизирана Индонезия през първата половина на ХХ век. Точно тази линия, която често започва от жените от остров Ява с деца от европейски мъже, е много малко документирана. Тяхната роля в обществото е била подчинена и гласовете им дълго време са останали недоизказани.
 
Изложбата включва свободно висящи в пространството живописни пана, които сглобяват пъзела на една личната история, но и хвърлят светлина върху различни световни проблеми.

 *
Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура" и Stroom Den Haag.

 

 

Автор:
Галерия "Структура"
Публикация:
24.11.2022 г. 17:27
Етикети:
изложбаГалерия "Структура"
живописни пана
Жерминал Чивиков
фамилна история
Мари Чивиков
Посетено:
1235
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/35929-mari-chivikov-tezi-mezhdinni-nezemni-svetove-koito-izpalvat-moeto-sashtestvo