Изложби

Арт Галерия "Папийон" представя Илия Милков (1927-2009)

Изложба живопис, 24 ноември - 11 декември 2022

Арт Галерия "Папийон" представя Илия Милков (1927-2009): 1
Арт Галерия "Папийон" представя Илия Милков (1927-2009): 2
Арт Галерия "Папийон" представя Илия Милков (1927-2009): 3
Арт Галерия "Папийон" представя Илия Милков (1927-2009): 4
Арт Галерия "Папийон" представя Илия Милков (1927-2009): 5
Арт Галерия "Папийон" представя Илия Милков (1927-2009): 7

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Арт Галерия Le Papillon

представя

Илия Милков (1927-2009)

изложба живопис

24.11.2022 - 11.12.2022

 

„Неговото творчество е в непрекъснат възход. Вечно търсещ и неспокоен, творецът Илия Милков работи с младежка жар, посветил се всеотдайно на един идеал - изкуството" - Николай Дабов 

От 24 ноември до 11 декември 2022 в изложбената зала на "Драгоман" 12, Арт галерия Папийон представя част от необятното живописно творчество на Илия Милков.

Поводът е отбелязването на 95-годишнината от рождението на емблематичния художник, известен като един от най-добрите майстори на пейзажната живопис у нас.

За експозицията са селектирани картини от периода 1986 г. до 2008 г., включително големи произведения, участвали в регионални Общи художествени изложби, характерни за периода до 90-те години на миналия век, представящи най-добрите творби на участниците.

Илия Милков е силно разпознаваем автор, не само с типичните си отличителни елементи, като особения силует на къщите, безлистните корони на причудливо наклонените дърветата, създаващи динамика на композицията, а и с емоциите, които винаги обземат съзнанието на зрителя при досег с неговото изкуство. Картините му са хармонична симбиоза от конструирани цветове. Те са ярки през последните години на творческото му израстване и търсения в полутонове и маски, влияят силно и директно, вълнуват и пораждат емоционална възбуда. Носят усещане за искрена радост от живота и въодушевление от необхватните възможности за постигане на природна хармония, чийто мигове и състояния е запечатал в многобройните си платна. Илия Милков е самобитен художник, израснал в трудните военни години. Следвайки постоянния си стремеж да изследва живописта и формите на цветови баланси, оставя богатство от носещи наслада на сетивата творби. Бил е председател на съюза на плевенските художници за 20 години, представян в множество изложби в и извън страната, носител на много награди, включително орден „Кирил и Методий“ I и II степен, във времето оставя следата на високо ерудирана личност, предизвикваща вдъхновение.

Илия Милков от години е ценен в колекционерските среди, обичан и харесван и сред широката публика, и преоткриван от много млади ценители на изкуството. Безспорен е приносът му към обогатяването на съвременното ни изобразително изкуство – не само с многообразието на многобройните си произведения, останали след житейският път на художника, но и с влиянието, което той оказва върху светогледа и цвето усещането на голяма част от българските художници, които все още вдъхновява. За него проф. Джурова казва: „Съвременното ни пейзажно изкуство е богато и с приноса на Илия Милков - този последователен в своя житейски и художествен път плевенски художник, майстор на пейзажа и цветната магия.“

Настоящата експозиция няма амбицията за ретроспекция на творчеството му. Осъществяването ѝ е много трудна и почти невъзможна задача, не само поради големия обем и периоди, през които преминава пътят му, а и поради факта, че творбите от ранният му монохромен и бял период са притежание на общински и градски галерии от страната. Друга голяма част са притежания на много негови почитатели и колекционери не само в рамките на България, но и отвъд пределите на Европа. В изложбата са включени творби в неговата естетика и хармония. Целта ни e да представим не показвано многообразие и искрения израз на посветения на красотата в изкуството художник с представителна за творчеството на автора пейзажна живопис. С настоящата експозиция отдаваме чест на неговата личност с вълнуваща селекция от творби от различни периоди, включваща платна от 1986 година до едни от последните произведения на Илия Милков, рисувани през 2008 г. Имаме възможността да се насладим на 15 прекрасни пейзажа, всеки от тях отразяващ дълбоката душевност и емоционалност на един творец, имаш сетивата и таланта да пресъздава в колоритни хармонии всеки един градски, селски или индустриален пейзаж с несъизмеримо чувство, топлина и неподправеност.

Разглеждайки колекцията е трудно да се каже дали авторът е рисувал българските села или малките градове, в които все още е запазена някогашната атмосфера. Обединяващото в картините са пътят, дърветата, къщите, които са превърнати в централен образ и понякога дори са одухотворени. Хора в композициите рядко се срещат. Цветовете му се отличават с богата сложност, прозиращи наслоените маски под тях, често много ярки – наситено розово, наситено синьо, жълто, но цялостното усещане е за мекота, богатство на колорита, дълбочина и джазирана мелодия от нюанси. Цветовете му са носители на настроения, а не толкова конкретност на мястото (Пейзаж в зелено", "Пейзаж в червено", "Градски пейзаж", "Пътят към храма"). Понякога пейзажите му носят атмосферата на онази България, която малко по малко се изгубва.

Платната му, от пасторални и лирични, своеобразни портрети на пейзажа, до абстрактни композиции с отчетливи форми, са обединени от дълбоката живопис, богата на сложни цветове, слоеве и комбинации, които резонират в зрителя като носещо голяма радост музикално произведение. Именно цветовете, с техните нюанси и умелото им съчетаване прави картините му толкова магическо притегателни и обичани, достигащи бързо и директно със силата на въздействието на музикална хармония.

И ако цитираме Блага Димитрова - „Само дълбоките дири значат истински изживян живот. И най-вълшебният миг сякаш не е съществувал, щом не е оставил своя следа, свидетелство за истинността си.“, то ви каним на разходка по следите на Илия Милков.

Експозицията може да бъде видяна от 24 ноември до 11 декември 2022 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. "Драгоман" 12, а също и онлайн на сайта artpapillon.com или на fb: Le Papillon Art Gallery.

Изложбата е част от „Годишна програма на Арт Галерия "Папийон“, подкрепена от Национален фонд „Култура“ към Министерство на Културата.

 

◊ БИОГРАФИЯ НА ХУДОЖНИКА

Илия Милков (1927-2009)

Роден на 10 октомври 1927 година в село Ставерци, Плевенско. Учил е в с. Ставерци, в гр. Оряхово и в гр. Враца. Имал средно техническо образование. Занимавал се със живопис от 1950 година, като в началото рисувал карикатури за вестници и списания, които отпечатвал в местния и централния печат. Има публикувани около 300 карикатури.

Изложби и участия

 • Участва в Общи художествени изложби в София и други градове на страната
 • Става член на Съюза на българските художници през 1967 година, избран е в ръководството на групата на художниците в гр. Плевен. Двадесет години е председател на нейният художествен съвет.
 • Има самостоятелни изложби в София – 1973 г., Пловдив – 1976 г., Русе – 1977 г., Орешак – 1982 г., Никопол – 1989 г.
 • Негови картини са включени в представителни изложби на България в Мексико, Русия, Полша , Чехия , Ирак и др.
 • През 1993 г. представя картини в „Отел Друо“ - Париж

Награди

 • Получава национални награди от ОХИ в Пловдив – 1976 г. , Русе – 1970 г., Шумен – 1971 г., Смолян – 1972 г.
 • През 1971 г. става носител на „Наградата на София за живопис” – III степен.
 • Носител е на орден „Кирил и Методий” І и ІІ степен за заслуги в изобразителното изкуство.
 • Националната и няколко кабелни телевизии са излъчвали документални филми за творческия път на художника.
 • През 1997 г. във връзка със 70-годишнината си участва в изложба „Имена“ в София.
 • Участник е във всички издания на биенале на малките форми в изобразителното изкуство – 2002 г., 2004 г., 2006 г., 2008 г., 2010 г., провеждан в гр. Плевен.
 • Носител е на специалната награда на журито за живопис на първото Биенале на малките форми през 2002 г.
 • По случай 80-годишния си юбилей прави три самостоятелни изложби през 2007 г. в галерия „Илия Бешков” гр. Плевен,
 • 2008 г. в галерия "Папийон" – Варна; в галерия на „Шипка” №6 гр. София.
 • Един от номинираните автори в заключителната изложба – национални награди за живопис, скулптура и графика на Алианц България 2008 г.
 • Носител на званието „Почетен гражданин на град Плевен”.

Негови живописни платна са собственост на НХГ - София, много окръжни галерии, както и частни колекционери и частни галерии в страната и по света.

 

Автор: Арт Галерия "Папийон"
23.11.2022 г. 18:48
Посетено: 641
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/35914-art-galeriya-papiyon-predstavya-iliya-milkov-1927-2009