Изложби

Спартак Йорданов, Николай Тотев и Весела Йоцeва в GreenCat Gallery

Съвременен поглед към изкуството на Белгия през вековете

Спартак Йорданов, Николай Тотев и Весела Йоцeва в GreenCat Gallery
На снимката: Картина на Спартак Йорданов


◊ СЪБИТИЕТО

Между 5 март и 11 март 2007 г. GreenCat Gallery ще представи
“Belgium, Made In Bulgaria” (“Белгия, Произведено в България) - серия от произведения, нарисувани от българските художници Спартак Йорданов, Николай Тотев и Весела Йоцeва.


Експозицията ще бъде открита за публиката за период от една седмица в Артистс Бар & Кафе на хотел Хилтън, София от GreenCat Gallery и ще продължи през целия период на Седмицата на Белгия.



• Експозицията се провежда в рамките на Седмицата на белгийската кухня и е организирана в хотел Хилтън, София под патронажа на Посолството на Кралство Белгия в България.



◊ ПОВЕЧЕ


Творбите, които се представят, включват съвременни и модерни интерпретации на произведения на автори, представляващи значими и повратни точки от изкуството на Белгия през вековете, и пресъздадени в съвременна стилистика.


Публиката ще може да се наслади на произведения на Ян ван Ейк, пресъздадени от Николай Тотев в неговия собствен и специфичен стил, много близък до направлението Арт Брут, както и на Рене Магрит, интерпретиран от същия артист.


Същевременно, Петер Пол Рубенс ще бъде интерпретиран посредством техниката на аерографа, а Брюгел ще се доближи още повече до съвремието чрез интерпретациите посредством "светлоиздраскване" – запазената марка на художника Спартак Йорданов.


Един прочит чрез собствена интерпретация на Тео ван Райселберге, Констан Пермеке или Пол Делво от Весела Йоцeва ще пресъздаде първоначалния замисъл и идеята за атмосфера на романтизъм, или пък отчуждение в техните произведения, но пречупени през погледа на съвременния млад български творец.

Автор:
Курт Хаубрехтс, GreenCat Gallery
Публикация:
05.03.2007 г. 09:55
Посетено:
1490
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/3589-spartak-yordanov-nikolay-totev-i-vesela-yotseva-v-greencat-gallery