Изложби

„Изкуството като трансформирана реалност" - изложба графика в КИЦ на Р Северна Македония в София

Произведения на Берат Бекири, Астрит Реджепи и Улбер Даути

„Изкуството като трансформирана реалност" - изложба графика в КИЦ на Р Северна Македония в София

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

На 15 ноември (вторник) от 18:30 ч. в галерията на КИЦ на РСМ в София ще бъде открита изложбата „Изкуството като трансформирана реалност", съставена от графични произведения на Берат Бекири, Астрит Реджепи и Улбер Даути. Младите автори от Тетово, възпитаници на тетовския Факултет по изкуства, за първи път се представят пред софийската публика и в КИЦ на РСМ.

Берат Бекири е роден на 02.12.1992. Завършил средно гимназиално образование в Средното общинско училище „Кирил Пейчинович" в Тетово през 2011 година. Продължил обучението си в Тетовския Университет, във Факултета по изкуства, специалност „Графика", в класа на Хайруш Исени, където и се дипломирал през 2017 година. През 2018 година започнал своята магистратура в класа на проф. Нафи Яшари, специалност „Графика", където придобил магистърска степен през 2021 година. Самостоятелни изложби е имал в Тетово и Истанбул. Участвал е на много групови изложби в градовете Тетово, Тирана, Прищина, Струга, Скопие, Куманово.

Астрит Реджепи е роден на 24.08.1991 в Тетово. Завършил средно гимназиално образование в Средното общинско училище „Кирил Пейчинович" в Тетово. Продължил обучението си в Тетовския Университет, във Факултета по изкуства, специалност „Графика", в класа на проф. Нафи Яшари. Самостоятелни изложби е имал в Тетово и Истанбул. Участвал е на много групови изложби в градовете: Тетово, Тирана, Прищина, Струга, Скопие, Куманово.

Улбер Даути е роден на 20.08.1989 в Тетово. Завършил средно гимназиално образование в Средното общинско училище „Кирил Пейчинович" в Тетово. Продължил обучението си в Тетовския Университет, във Факултета по изкуства, специалност „Графика", в класа на Хайруш Исени. Самостоятелни изложби е имал в Тетово и Истанбул. Участвал е на много групови изложби в градовете: Тетово, Тирана, Прищина, Струга, Скопие, Куманово.

 

„Изкуството като трансформирана реалност"

"Пренесени в паметта на младите хора, с комбинирането на време и пространство, чрез професионални експерименти и овладяването на графичните техники, авторите търсят своята креативна индивидуалност. Чрез експлозивната сила на интерпретацията на теми от фолклора, етноложки елементи, те правят своите първи стъпки на професионалния  си път, където започват делата за доказване на стремежите и предназначените художествени послания.

Макар и в началото на художествената си кариера, Берат Бекири, Астрит Реджепи и Илбер Даути са се отдали на художественото вдъхновение с традиционни нюанси от стилове и начини на изразяване в рамките на флексибилен графичен метод. Творбите на пръв поглед ни изглеждат че са опростени, но ако се задълбочим в тяхната вътрешност, се вижда, че са рафинирани и елегантно работени, от време на време с декоративен и двуизмерен фон, а понякога се появяват с експресионистични нюанси с градации."

Д-р Й. Асани, историк на изкуството

 

Автор:
КИЦ на Р Северна Македония в София
Публикация:
15.11.2022 г. 12:03
Етикети:
КИЦ на Р Северна Македония в Софияграфикаизложба
Улбер Даути
Астрит Реджепи
Берат Бекири
„Изкуството като трансформирана реалност"
Посетено:
430
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/35849-izkustvoto-kato-transformirana-realnost-izlozhba-grafika-v-kits-na-r-severna-makedoniya-v-sofiya