Изложби

Варненската журналистка Искра Сотирова открива изложба "Пътят на орхидеята" на 18 ноември в 18:00 ч.

Визуално-литературен пърформанс очаква гостите на вернисажа в Зона "Нира Арт"

 

◊ ПОКАНА

Заповядайте на 18 ноември в 18:00 часа в Зона "Нира Арт" във Варна на вернисаж, който авторката на фотографии на орхидеи Искра Сотирова ще превърне в литературно-визуален пърформанс.

Изложбата "Пътят на орхидеята" може да разгледате до 2 декември. Варненската журналистка представя свои фотографии и поезия,  вдъхновени от нейната страст към екзотичните цветя.

 Една необичайна изложба, посветена на красотата на орхидеите, се открива в Зона "Нира Арт" във Варна. Необичайна, защото слива в едно фотографски находки на колекционерски видове орхидеи и стихове, вдъхновени от срещата с тях. В центъра на събитието е Искра Сотирова, която ще превърне вернисажа в пърформанс.

"Пътят на орхидеята" е един проект, който очаква своето разцъфване от години. Той е израз на страстта на авторката Искра Сотирова към колекционерските орхидеи във фотографията и поезията. Поетичният пърформанс, който ще може да се види и в youtube, съчетава екзотичната красота на орхидеите с философска поезия, изпълнена с възхищение и дълбоки познания за тези извънземни, както ги определя авторката, растения.

Искра Сотирова е арт журналист, поет, създател на десетки видеа в youtube-канала на Orchidaria - платформа, която популяризира многообразието и умението да се отглеждат тези цветя. Тя е сред основателите на Първо орхидеено общество в България, идеолог, PR и лектор на обществото. Единствената по рода си в България организация празнува 7 години, през които развива изкуството на орхидеите и знания за култивацията им. Заедно с брат си Крум Сотиров - експерт по орхидеите и президент на обществото, стимулират пресъздаването на орхидеите в изкуството - фотография, живопис, бижутерия, сувенири.

"Орхидеите са предизвикателство за артиста - споделя авторката. - Техните форми и цветове са трудно уловими за фотоапарата. Красотата им е трудна за изобразяване, както и за пресъздаване чрез поезия. Между орхидеята и човека, който се превръща в неин обожател, се създава мистична връзка. С "Пътят на орхидеята" се стремя да преосмисля тази връзка в художествен аспект".

Проектът "Пътят на орхидеята" е посветен на седмата годишнина на Първо орхидеено общество и неговите отдадени на орхидеите членове и приятели. Специален принос има и Орхидария, уникална оранжерия за отглеждане и съхраняване на стотици колекционерски видове орхидеи.

Изложбата ще остане експонирана в Зона "Нира Арт" на ул. “Св. Климент” 23 Б до 2 декември.

За посещения: тел. 0887 203 752.

Последвайте ни във Фейсбук, за да научавате първи нашите новини:

https://www.facebook.com/Zone-Nira-Art-103411035385768

https://www.facebook.com/ArtVarnaNet

 

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
15.11.2022 г. 13:14
Етикети:
ВарнаЗона "Нира Арт"Крум Сотировизложба фотографияИскра Сотирова
Първо орхидеено общество в България
"Пътят на орхидеята"
Посетено:
496
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/35842-varnenskata-zhurnalistka-iskra-sotirova-otkriva-izlozhba-patyat-na-orhideyata-na-18-noemvri-v-18-00-ch