Изложби

Изложба на копия на артефакти от Регионален исторически музей - Варна за незрящи посетители

17 – 24 ноември 2022, Арт Галерия "Ларго" - Варна

 

◊ ПОКАНА

Арт Галерия "Ларго" представя

Изложба на копия на артефакти от Регионален Исторически Музей-Варна за незрящи посетители

17.11. – 24.11.2022

  Откриване – четвъртък, 17.11.2022 г., 18:00 часа 

На 17 ноември 2022 от 18:00 часа Арт Галерия "Ларго" ще представи изложба с копия на артефакти от Регионален исторически музей – Варна за незрящи посетители. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Варна чрез Фонд Култура. С тази инициатива се цели хората в неравностойно положение, каквито са незрящите граждани на Варна, да бъдат приобщени в някаква степен към социалния и културния живот в града, като им се предостави възможност да се докоснат и усетят красотата на изумителните артефакти от колекцията на РИМ - Варна и да получат достъп до богатството на културното ни наследство. Проектът се посвещава на 50-годишнината от откриването на Варненския халколитен некропол.

В изпълнение на проекта девет от най-атрактивните и популярни артефакти от експозицията на Археологическия музей във Варна бяха сканирани, след което бяха изработени техни копия от полиестерна смола, които да бъдат пригодени за възприемане от незрящи посетители. В серията от копия са включени изключително популярната и разпознаваема „Богиня от езерото“ – глинен капак във вид на човешка глава, изящна теракотена статуетка на Атис, който свири на сиринга, мраморна глава на римлянка – рядък и красив пример на скулптурен портрет от древността. В проекта са включени и копия на двулицева мраморна надгробна плоча от II век, на мраморна статуя на бог Юпитер Долихен, на мраморна фигура на Херакъл и на бронзова форма за ритуален хляб. Много интересни за докосване и възприемане ще бъдат и копията на пантера-фонтан, представляваща мраморна пантера, изправена  на задните си лапи, с отвор при устата, както и варовиковия модел на юрта с врязана култова сцена. Всички копирани артефакти от експозицията на Регионален исторически музей са намерени в региона на Варна и са датирани в периода от втората половина на V хилядолетие пр. Хр. (Богинята от езерото) до IX-X век сл. Хр. (модела на юрта).

Изработката на артефактите беше осъществена под ръководството на известния варненски скулптор Живко Дончев, който има опит в реализирането на проекти за незрящи, включващи изработването на копия на обекти и пояснения с брайлов текст за тях. Пояснителният текст за всяка творба на български и на английски език беше подготвен от специалистите от РИМ – Варна и беше преведен на Брайл от Геновева Зашева.

Очакваме ви на откриването на 17 ноември 2022 г. от 18:00 часа в Зала 1 на Арт Галерия "Ларго", ул. "Хан Крум" № 8, Варна. Изложбата продължава до 24 ноември.

Събитието е част от изложбената програма на галерия "Ларго", подкрепена финансово от Национален Фонд Култура по програма „Едногодишен грант“. Проектът се осъществява с подкрепата на РИМ - Варна и с медийната подкрепа на Tunnellight SP.

 

Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
14.11.2022 г. 14:17
Етикети:
незрящиЖивко ДончевизложбаВарнаАрт Галерия "Ларго"
Геновева Зашева.
РИМ Варна
копия на артефакти
Посетено:
550
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/35838-izlozhba-na-kopiya-na-artefakti-ot-regionalen-istoricheski-muzey-varna-za-nezryashti-posetiteli