Изложби

Галерия "Пистолет" / Проект "Случаен къмпинг"

"Открити врати", 15 ноември – 27 ноември 2022 г. в специфично художествено пространство, Варна и Occasional Camping Replayed, 26 ноември – 5 декември 2022 г. в Културен център РеБонкерс, Варна

Галерия "Пистолет" / Проект "Случаен къмпинг"

 

Галерия "Пистолет" / Проект "Случаен къмпинг"

Емблематичната алтернативна Галерия ПИСТОЛЕТ, кураторски проект на Леда Екимова от Сдружение за съвременно изкуство и култура - Ескимо, подновява дейността си с название СЛУЧАЕН ПИСТОЛЕТ. Парадокcално за това изконно софийско образувание, най-новият проект на галерията се осъществява във Варна.

Проектът "СЛУЧАЕН КЪМПИНГ" представя съвременно визуално изкуство, ангажирано с разнообразните исторически, културни и естетически памети на града, като поставя артистите в специфична житейска и естетическа среда. Той се реализира от Сдружение за съвременно изкуство и култура-Ескимо в партньорство с Културен център РеБонкерс, Варна със съдействието на Фонд Култура на Община Варна.

Проектът ситуира художници от България и чужбина в един случаен, най-обикновен панелен апартамент във Варна, разположен стратегически между 3 индустриални зони, гробище и затвор.

Процесът на концептуализиране/романтизиране на обикновеното, индустриалното и субкултурното в контекста на огромния по заряд символ, който представлява морето, разкрива чуждо в туристическия контекст лице на Варна, което присъства неизбежно, уловило историята на модерността – от мултикултурната основа, останала от Османската империя, през гигантския скок към европеизация на царска България, в т.ч. индустриализация, академично развитие на икономическата наука, провеждане на индустриални изложения; през тежката промишленост и урбанизация на комунизма, когато монументални конструкции на човешки съдби са групирани в крайни квартали.

Индустрията и морето са неизбежно свързани в общ организъм, който задава битието на всичко останало – ежедневния режим на работа и почивка, Лилиев, Вапцаров, кварталния рапър, певицата от ресторанта, последния пънкар; странните хора и моряци, които внасят нелегално музика през комунизма; художниците, които, пак през комунизма, рисуват индустриални пейзажи (първа от които е варненката Мария Столарова), в опит за бягство към "упадъчния формализъм" на кубизма, минимализма и абстракцията. Тези пластове индустриално и субкултурно преживяване са материята, която прави Варна голям и глобален град, със своите неосветени нееднозначни опитности.

Изследвайки и преживявайки средата на жилището, околностите и морето, авторите изграждат собствен начин на обитаване на града като единствен екзистенциален метод. Поставят своя естетически знак, изгубен в паметта на града.

В днешния ден морето на Варна е споделено с война, чиито парчета се носят по морските течения. Бежанците от войната, както и художниците от случайния къмпинг, са извън витрината на Варна и обитават временно същия клас случайни жилища. Този факт от живота неизменно оставя оттенък в един случаен къмпинг.

В СЛУЧАЕН КЪМПИНГ участват утвърдени български и международни автори – лауреати на различни награди, сред които Стела Василева, Станимир Генов, Леда Екимова, Карин Фошар (художник и съкуратор съвместно с Лазар Лютаков на независимото пространство “Мазето на БАБА ВАСА”, Шабла), Юрай Ратай (художник и куратор на галерия HOT DOCK, Братислава и преподавател в Националната Художествена Академия, Братислава), Александър Гергинов (художник и дизайнер, преподавател в Националната Художествена Академия, София) и др.

Творбите на участниците в проекта могат да бъдат разглеждани в рамките на събитието "Открити врати" от 13 ч. до 15 ч. във всеки от дните между 15 ноември и 27 ноември 2022 г. в специфичното творческо пространство на СЛУЧАЕН КЪМПИНГ във Варна. Посещенията се организират чрез уговорка с г-жа Калина Жечева от Културен Център РеБонкерс, Варна: + 359 0889 044 007; kalina.zhecheva@gmail.com.

На 26 ноември в Културен център РеБонкерс, Варна (ул. "Барутен Погреб" 4) ще се открие мултимедийната инсталация Occasional Camping Replayed, която представя материали от творбите и средата на СЛУЧАЕН КЪМПИНГ. Изложбата ще бъде достъпна за посещение между 16 ч. и 20 ч. във всеки от дните до 5 декември 2022 г.

Фейсбук събитие на проекта: https://www.facebook.com/events/508129631204112.

 

 

Автор:
Вяра Владимирова; Галерия "Пистолет"
Публикация:
14.11.2022 г. 10:52
Посетено:
620
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/35828-galeriya-pistolet-proekt-sluchaen-kamping