Изложби

"Размяна на местата" - изложба в Галерия-книжарница "София Прес"

Произведения на Дарина Цурева, Борис Колев, Христофор Кръстев, Елена Панайотова, Камен Симов, Николай Златанов-Кайо

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия-книжарница "София Прес" представя

Размяна на местата

14-30 ноември 2022 г.

Откриване: 14 ноември, понеделник, от 18.00 часа

Изложба по идея на Борис Колев.

Участниците:

Живопис - Дарина Цурева
Живопис - Борис Колев
Графика - Христофор Кръстев
Графика - Елена Панайотова
Пластика - Камен Симов
Пластика - Николай Златанов-Кайо

Куратор - Камен Симов

 

Николай Златанов-Кайо за изложбата:

"Размиването на границите е толкова характерно за нашето съвремие, че то се приема за аксиома. Жанровите и стилови определения, както и традиционните форми и практики се размиват и създават една различна мозайка със свои нови принципи, структура и характер. Смяната на едни граници разбираемо създава нови такива, както промяната на светлината води до промяна на формата, цвета, средата, а оттам се променя внушението на художественото произведение.

Погледът от различен ракурс помага за по-доброто овладяване на даден художествен жанр, предпазва го от леността на рутината. Тази промяна дава различна възможност за израз във форма, материал, медия, различно светоусещане и го съотнася към вътрешния му натюрел. Така се съпоставят вече традиционните пластични художествени подходи с пластичните похвати и формираните ценности в нас. Тясното профилиране дава професионална дълбочина, но често лишава и ограничава широчината на другия поглед - на различното, необичайното.

Идеята на проекта е да се ротират колегите: графиците в живопис, живописците в пластика, пластиците в графика. По този начин ще се изправим пред чисто професионалната провокация и различния творчески процес, излизайки от комфорта на художествена специфика, като си „разменим местата”.

Участниците ще бъдат освободени от условностите и ограниченията на техника, стил, материал, тематика - всеки ще има възможност за индивидуален избор. Изискването е творбата на автора, която представя, да е в друг художествен жанр, различен от този, в който работи. Броят на работите и размера им са съобразени с конкретното пространство на залата.

Наясно сме, че такъв тип изложби са правени и преди нас и нямаме претенции за първооткривателство. Далеч сме и от амбицията за пълно изчерпателно обхващане на динамиката на всички художествени проявления и характеристики на жанровете. По-скоро търсим в индивидуалната уникалност и желание да изразим важното и значимото за нас чрез различни изразни средства. Творческите пътища на всички участници са различни, но обединяващото между нас е, че сме приятели и от едно художествено поколение. Освен с индивидуален художествен характер сме и професионални единомишленици и близки в разбирането ни и отношението към съвременното изкуство. Общата проява не ни унифицира, а подчертава различността ни и така всеки от участниците допринася за замисъла на изложбата.

Не можем да бъдем апостати на собствената си художествена специалност (верую), защото дори да отидем в различни техники, материя, пространства, винаги носим част от себе си."

 

Проектът на Камен Симов е създаден със съдействието на Национален фонд „Култура“.

Изложбата ще продължи до 30 ноември 2022 г

Събитието може да следите тук: https://fb.me/e/29TaAcePv ,

както и на сайта ни: https://sofiapressgallery.com/exhibitions/

 

Автор:
Олимпия Даниел
Публикация:
10.11.2022 г. 14:33
Посетено:
649
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/35807-razmyana-na-mestata-izlozhba-v-galeriya-knizharnitsa-sofiya-pres