Изложби

Арт галерия Le Papillon представя Десислава Минчева

Изложба живопис, 1 - 23 ноември 2022

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Арт галерия Le Papillon
представя

Десислава Минчева / Dessislava Mincheva

Изложба живопис, от 1 до 23  ноември 2022

"Щастлива съм, че не губя интерес към света, към хората и към природата. Не се страхувам да казвам думата „красота“. Тя, според мен, съществува – и в живота, и в изкуството. Картините, които правя изразяват стремежа ми към нея, нека всеки я разбира както иска. Мисля, че точно разместените пластове в живота ни, нарушената хармония и загубата на идеали ме кара още повече да изпитвам необходимост да създавам своя съвършен свят."      
Десислава Минчева

Арт галерия Le Papillon има удоволствието да Ви представи в самостоятелна експозиция част от творчеството на изключителната Десислава Минчева от 1 до 23 ноември 2022 г.

Откриването на изложбата на 1 ноември е събитието, с което екипът на галерията е избрал да отбележи своите 15 години изложбена дейност, както и Денят на народните будители.

Будителската дейност на галерията, като екип, но и на творците, свързани с нея, се изразява в стремежа ѝ да стимулира и да развива сетива за естетически норми в публиката, като представя и разпространява стойностно изкуство. Такава подкрепа ни оказва и Десислава Минчева. Тя има не само достойното присъствие на сцената на визуалното изкуство, но е и професор в Националната художествена академия, подпомагащ изграждането на редица български художници.

Експозицията, която авторката подготви за залата на Арт Галерия Le Papillon е селекция творби, създадени през последните месеци, обединени от темата за красотата и жената, като нейна еманация. Темата за човешката фигура, конкретно женската, както и за портрета в частност, е многократно изследвана от художничката. Десислава Минчева подхожда към изборът на своите сюжети с фин усет за красотата в естественото движение и присъствие. Вдъхновяващият я балетен танц и неговите главни героини изпълват и малките, и големите ѝ платна с огромното ѝ възхищение. Великолепните ѝ портрети и изящни фигури на балерини доказват увереността ѝ, че балета ни открива нещо свръх красиво, изпълнено едновременно с нежност и сила. А такава е и самата личност на Десислава Минчева – взискателна към себе си, силна и с религиозно отношение към красотата във всичко. Рисунката ѝ не е идеализирана красота зад реализма, а истинска силна емоция, защото изкуството дава повече от това, което виждаме в живота. Произведенията ѝ провокират съзидателните сили на човешката природа към размисъл, към творчество и вдъхновяват за живот. Застанал пред творбите ѝ човек неусетно се озовава във философски, естетически и морални измерения, където би могъл да потърси отговори за преходното и непреходното, за тленността и вечността, за реалността и идеалите.

Аз очевидно съм щастлив човек, на когото не му се е налагало да прави големи компромиси. Изисква известна сила на характера и търпение, но е възможно. Тръгнеш ли по пътя на отстъпване от собственото си АЗ, си загубен. Спираш да имаш достойнство. А изкуство, според мен, се прави от достойни хора. Моята теза е, че всеки трябва да прави това, в което истински и дълбоко вярва, без съобразяване с мода и правила. Откриеш ли кой си, заговориш ли на собствен език - имаш шанс. Знам колко още имам да преодолявам и никога няма да се успокоя.

Ще си остана непоправим романтик и идеалист, който вярва, че изкуството трябва да ни отвежда някъде над трагедията и бита, че е нещо сакрално, че съдържа в себе си често безплоден, но постоянен стремеж към съвършенство, че е еманация на съпричастността към другите или поне за малко ни отделя от сивотата на делника. Някои художници рисуват ада в себе си и света, други бягат от него, опитвайки се да запечатат красотата, макар и на един миг, каквито мигновения има достатъчно в живота ни и слава Богу! Аз съм от втория вид.

Човешкото лице е най-голямата загадка на света. А онова под него... Непосилността ни като художници да го сътворим наново е примамващо болезнена. Да навлезеш под видимата повърхност на един човек е пътешествие и в неизвестното, и в безкрая. Илюзията, че познаваш някого или че си уловил чертите му поне... Илюзията, че си способен да „видиш” и да усетиш нечие състояние и накрая само да откриеш част от себе си... Съмнявам се, че ще се откажа да опитвам. Не виждам нищо по-интересно от това., споделя свои мисли Десислава Минчева

Станислав Памукчиев за Десислава Минчева:

В тази сложна, разколебана, вътрешно противоречива ситуация, естетическият избор на Десислава Минчева устойчиво пази като мярка високите образци на Ренесанса, Барока, Класицизма и Романтизма. Избор, който се основава на дългата културна традиция, на категории като: красота, хармония, естетика, майсторство, изпълнени с емоционална и духовна приповдигнатост. Завръщането към пред модерност и доказването на артистична позиция, която се доверява на високите уроци на големите майстори, изкуството на Минчева стои като красива утопия, за спасяването на нещо, което сме изгубили, като неромантична носталгия по качество подложено на агресията на неромантично обкръжение, с енергиите на екзистенциално и социално-политическо напрежение, разголени страсти, страхове, обеси, на подменени стойности и илюзорно щастие.

Артистичният възглед на Десислава Минчева, застава срещу де конструкцията и загубата на висок онтологичен порядък. Тя вярва и настоява за изкуство, което съхранява основните човешки и духовни ценности, което одухотворява и култивира, което е красиво и хармонично, изкуство, което защитава като своя основна същност високото художествено майсторство и професионална етика. Така естетическите пристрастия на Десислава Минчева се превръщат в концептуална теза, в устойчив възглед, който тематизиран сам себе си и се възпроизвежда в респектиращи обем и качество. Като художник тя е завършен професионалист, който познава високите уроци на пластическата лексика, на рисунката и цвета, на тоналната морфология на картинното пространство. Рисува композиции, портрети, пейзажи, в които сюжетната определеност е само предпоставка и отправна точка към постигане на художествения идеал. Минчева създаде десетки портрети със завидно майсторство, с остро изразени физически и психологически характеристики.

Експозицията може да бъде видяна от 1 до 23 ноември 2022 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. "Драгоман" 12, а също и онлайн на сайта artpapillon.com или на fb: Le Papillon Art Gallery.

Изложбата на Десислава Минчева, както и издаването на каталог с нейните творби, създадени през периода 2016 – 2022, са любезно подкрепени от Фонд „Култура“ на Община Варна.

 

◊ БИОГРАФИЧНА СПРАВКА

Десислава Юлий Минчева е родена на 29.04.1956 в София. Завършила е Национална художествена академия, София, специалност „живопис” в класа на акад. Светлин Русев, 1981 г. Творбите ѝ са в колекциите на: НХГ, СГХГ, Окръжни галерии и частни лица в страната и в чужбина – Франция, Холандия, Белгия, Германия, Великобритания, Македония, Гърция, Финландия, Турция, САЩ, Мексико, Китай, включително колекция "Светлин Русев", колекцията на проф. д-р Петер Лудвиг (Аахен, Германия), колекцията на Академията в Сиан, Китай и колекцията на Юго Вутен (Белгия).

Има над 50 самостоятелни изложби в България и в чужбина: Париж (Франция); Франкфурт (Германия); Виена (Австрия); Скопие и Щип (Македония);  Коккола и Канус (Финландия); Сиан и Ханджоу (Китай); Рим (Италия).

Някои важни проекти, участия и общи изложби:

. 1991, 1992 – Участие в Есенния салон, Париж, Франция
. 2001, 2002 – Участие в АРТЕКСПО, Ню Йорк, САЩ
. 2005 - СГХГ – „Балет”, съвместен проект с Американското посолство в София (колективна изложба)
. 2012 - Участие със самостоятелна изложба на Арт Експо в Ханджоу, Китай

. 2008 – Издаване на книга с текстове „39 съвременни български художници” и кураторски проект – изложба на авторите от книгата.

Изнесени лекции  (и уъркшопове) по проблеми на изкуството в Мексико сити, Академия „Ла Есмералда” (2007); Барселона, Испания (2008); Париж, Франция (2008) в Екол де Боз’ар, Академия Брера в Милано, Италия (2009); Академията в Сиан, Китай (2011, 2012, 2019), Националната художествена академия в Ханджоу, Китай 2013 - 2018

. 2002 - Златен медал за рисунка на Фондация „Агаци”, Италия
. 2021 - Национална награда за живопис "Захарий Зограф"

От 2005 до 2009 – Сътрудник по проблеми на изобразителното изкуство в списание „Bravacasa”.

Професор по рисуване в НХА, София.

Член на Изпълнителното Бюро на СБХ, завеждащ отдел „Международни отношения” и PR на СБХ (2011-2016). Завеждащ катедра "Рисуване" в НХА.

 

Автор:
Арт Галерия "Папийон"
Публикация:
31.10.2022 г. 14:36
Посетено:
884
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/35713-art-galeriya-le-papillon-predstavya-desislava-mincheva