Изложби

"Магарета и Ангели" – изложба живопис на Стоян Божкилов

28 октомври – 12 ноември 2022, Галерия "Париж"

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия "Париж"
представя

"Магарета и Ангели"

Изложба живопис на Стоян Божкилов

 

На 28 октомври от 17.30 ч. галерия „Париж“ за втори път ще представи в своето пространство, самостоятелната изложба на известния художник-наивист Стоян Божкилов. Ще бъдат представени около двадесет платна, в които задължително ще срещнем по едно магаре и по един ангел.

Заглавието „Магарета и Ангели“ изразява с голяма точност наивистично – библейските търсения на автора, където небесно и земно се преплитат в благост и хармония. Светът в картините на Стоян Божкилов е изпълнен именно с това – мила и спокойна любов и взаимност между мъжа и жената, животни, които кротко ги заобикалят, пейзажи, които допълват идилията със своята красота и цветове, и разбира се летящи ангели, които благославят човешкия свят. Звучи утопично и нереално, но всъщност не е ли това светът на влюбените хора? Неслучайно именно те са изобразени с големи и едри фигури, а всичко друго около тях е малко, защото в този момент те са единствени сами за себе си, потънали в любовта си един към друг. А ангелите и магаретата неизменно ги съпътстват, защото без Божията благословия няма как да се получат нещата, но и без личните усилия и труд също не биха потръгнали, така че тази симбиоза и синергия е важна за всички страни.

В картините има и много лека еротична нотка, често ще се види голо женско тяло с ренесансови форми, които го правят още по-женствено и сякаш готово да ражда и да дава.

И така, летящи хора, магарета и ангели ще ни обвият в топла прегръдка и ще ни понесат на крилете на любовта, ще ни разкажат мъдри приказки и ще ни покажат своя свят, където ни се иска на всички да бъдем.

 

Изложбата може да се разгледа на живо или онлайн в сайта в галерията:

www.gallery-paris.com 

 

                        

Автор:
Надя Павлова
Публикация:
27.10.2022 г. 15:21
Посетено:
818
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/35704-magareta-i-angeli-izlozhba-zhivopis-na-stoyan-bozhkilov