Изложби

Галерия „Графикарт“ открива новия арт сезон с „Графика" на Захари Каменов

Изложбата може да бъде разгледана от 27 октомври до края на ноември 2022 г.

 

◊ ПОКАНА

Галерия „Графикарт“ открива новия арт сезон с „ГРАФИКА“ на Захари Каменов

Вернисаж: 27 октомври 2022 г. от 17:00 до 20:00 часа
Галерия „Графикарт" ул. "Златовръх" №50

Новият арт сезон в столичната галерия „Графикарт“ започва на 27 октомври 2022 г. с откриването на изложбата „Графика“ на Захари Каменов. Да потънеш в дълбините на собствения си живот и да изразяваш себе си върху различни визуални средства е начин на живот, не е просто дисциплина и работа. Да слееш работата с удоволствието, не е просто мечта, а е начин да отделиш частица от себе си и да я влееш в творбите си… Захари Каменов е творец, който работи с различни техники в изкуството, но в основата на неговата душа си остава живописта. Казват, че един живописец трудно става график, но Захари Каменов опровергава тази теза и доказва категорично, че талантът на твореца се изявява в различни направления. Графичните му творби са толкова изящни, че имаш чувството, че ще оживеят.

Неговата експозиция „Графика“ ще бъде подредена в галерия „Графикарт“ от 27 октомври до края на ноември 2022 г. В новата си изложба Захари Каменов ще покаже как чрез изразните средства на графиката може да бъде описана връзката му с Япония или да бъдат подредени стихове на Борис Христов. Творбите на автора, които ще бъдат изложени в галерията са от циклите, посветени на Япония, цикъл „Глина, думи и графика“ по стиховете на Борис Христов, както и фрагментни творби – малки фрагменти, извадени от контекста на негови литографии, печатани през периода 1981–1984 г.

 „В началото на 80-те години при отпечатване на една моя литография, литографският камък се счупи и този случай ме провокира да се замисля за „фрагмента“. В по-късните ми графики – дълбок печат именно „фрагмента“ стана основополагащ стилов похват“, казва Захари Каменов и допълва, че промяната, артистична игра, която винаги е резултат на представата, историята и в голяма степен по концентрирано внушение на проекта за цялото. За творчеството на Захари Каменов концепцията „фрагмент“ е независима от стиловите похвати през годините, а „бялото“ става активен момент в графичния лист, като част от изграждане на цялото естетично пространство. 

 

За автора:

Захари Каменов е роден на 30 юли 1949 г. в гр. Видин. Завършва Национална Художествена академия в София през 1974 г. със специалност „Живопис“.

През 1993 г. заминава за Франция след конкурс „Сите дез-арт“ в Париж. От 1987 година започва да работи трайно с галерии в Япония, в продължение на 15 години. След 1990 г. започва да работи с галерии във Франция, Холандия, Турция. От 1993 г. до днес работи с френската галерия „Север – Изток“.

Захари Каменов има над 50 самостоятелни изложби в България и по света.

Негови произведения са притежания на: Националната художествена галерия – София, музей за съвременно изкуство – Египет, музей за съвременно изкуство – Ерусалим, музей „Пушкин“ – Москва, фондация „Микети“ – Италия, фондация Жорж Екли – Париж, музей „Курита“ – Токио, музей „Стасис – Мори“ – Отарио, Япония и музей „Уфици“ -  Флоренция, Италия.

 

Автор:
Радосвета Чобанова
Публикация:
27.10.2022 г. 11:53
Посетено:
634
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/35700-galeriya-grafikart-otkriva-noviya-art-sezon-s-grafika-na-zahari-kamenov