Изложби

"Представи си книгата в стаята с пианото" - рисунки и светлинно-звукови инсталации на Светлана Мирчева

Изложба в Галерия "УниАрт" на Нов български университет

 

В осмата си самостоятелна изложба „Представи си книгата в стаята с пианото" Светлана Мирчева представя серия рисунки от 2022 г. и светлинно-звукови инсталации.

Изложбата може да бъде разгледана в Галерия "УниАрт" на Нов български университет между 27 октомври и 18 ноември. Експозицията ще бъде открита на 27.10.2022 г., в 17:00 ч.

Екипът на Галерия "УниАрт" е въодушевен, че именно това ще бъде и пилотният проект, който маркира инициирането на комерсиална дейност в Галерията с основна цел подкрепа и развитие на съвременни български артисти.

За работата си по проекта Светлана споделя:

"Представи си книгата в стаята с пианото" е серия от рисунки, с които си представям създаването на една книга. Книгата се появи във въображението ми със собствена мисъл и бъдеще. Първите рисунки направих в началото на годината по време на творческия си престой в Cité Internationale des Arts в Париж, част от които бяха показани в предоставеното ми пространство Café des Arts.

Представих си книгата в стаята с пианото, докато звукът от репетиционните изпълваше коридорите на артистичния град-сграда. В изложбата в Галерия "УниАрт" моята въображаема книга приема различни образи и придобива живот заради самите рисунки. Оживява. Рисунките не са нейни предвестници, а свидетелства от бъдещите дни.

Образи на звука показвам и в две светлинно-звукови инсталации, композирани от звуци от градска среда, представени за пръв път във Виена. Автор на музиката към тях е Ангел Симитчиев. Тук образът на звука е застинал във въздуха осветен, като повтаряща се непозната мелодия, като графична партитура за град и оркестър. А може би вълнообразната линия на звука е линията на живот, на дихание, на трептене, може би тя е невидимата вибрация на града навсякъде около нас.

Светлана Мирчева завършва Националната художествена академия в София. Учи и в летния клас на Олафур Елиасон в IUAV във Венеция. През 2004 г. е сред наградените с Международната награда за медийно изкуство на ZKM, Карлсруе, за проекта ѝ "Грешки". След около декада работа като арт директор и графичен дизайнер в големи рекламни агенции като Огилви, Демнер, Мерличек и Бергман и списание Капитал Light тя се концентрира върху съвременното изкуство. През 2010 г. тя е сред номинираните за наградата БАЗА и през 2012 г. е българската номинация за наградата Henkel за източноевропейско изкуство. Мирчева е един от кураторите на Sofia Design Week 2012. През 2015 г. тя е сред представените автори във Фокус България на Vienna Contemporary.

Самостоятелни изложби:

(2021) – "Възможни изложби", Национална галерия, Софийски Арсенал - музей за съвременно изкуство, куратор Надежда Джакова, София;

(2019) – "Състояние на появяване", заедно със Стела Василева, Етер, Хага;

(2018) – "Звуци от море, сърце и слънце", Contemporary Space, Варна;

(2014) – "Images of the Word", Un Cabinet D'Amateur, София;

(2012) – "103 Грешки", Un Cabinet D'Amateur, София;

(2012) – "Възможни изложби", Nurture Art, Ню Йорк;

(2011) – "Случайна изложба", "Васка Емануилова", София.

 

Автор:
Елена Гюрова, НБУ
Публикация:
26.10.2022 г. 12:29
Посетено:
533
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/35693-predstavi-si-knigata-v-stayata-s-pianoto-risunki-i-svetlinno-zvukovi-instalatsii-na-svetlana-mircheva