Изложби

Интерактивна изложба "Танците от Шоплука"

В търсене на танцови стъпки и фолклорни истории от миналото на шопите

 

◊ ПОКАНА

Интерактивната изложба “Танците от Шоплука” пренася в дълбините на шопския фолклор чрез впечатляващи аудио-визуални елементи, които олицетворяват танците, характера и специфичните привички на шопите.

На поредица от открити уроци в периода на изложбата всеки ще може да научи и любими хора̀ от региона.

Чудили ли сте се на какво се дължи причудливият и така емоционален темперамент на шопите? Защо ли има толкова много провиквания, ръмжащи звуци и свиркания в шопските танци… Какво ли е това странно движение “натрисане”, което само един истински шоп може да изпълни правилно? Що е то “граовка” и защо ли шопските села носят кое от кое по-куриозни имена?!

В търсене на отговори за всички тези въпроси ние от екипа на "Таратанци" тръгнахме на обиколка из селата в Шоплука, за да се срещнем с местните носители на знанието за фолклора и да извлечем от извора максимално много информация за областта.

Посетихме редица шопски читалища, насладихме се на богата палитра от емоционални танцови и вокални изпълнения по време на репетиции на местните състави. Проведохме много разговори и записахме за вас интервюта с най-колоритните представители на селата, които посетихме. Снехме с боя отпечатъци от стъпките на 20 традиционни шопски хора̀, които дигитализирахме като графични фигури.

Всичко ценно, което събрахме от тези срещи, ще поднесем за вас по забавен и свеж начин в интерактивната изложба “Танците от Шоплука”, която ще можете да посетите от 1 до 10 ноември 2022 г. в Зона “Ларго” на Античен културно-комуникационен комплекс “Сердика”.

В интерактивната изложба сме обособили няколко сектора, всеки от които представя частици от Шоплука под различна форма.

В Зала 1 ще прожектираме как се снемат отпечатъци от стъпките на хора̀та и как се случва процесът по дигитализирането им. Ще видите и интересни случки от пътуванията ни из селата, за да потопим и вас в тази приятна атмосфера.

В Зала 2 ще има плакати с графични фигури от стъпки на 20 шопски народни хора̀. Сред селекцията има както известни и любими за всички ни хора̀, така и изчезващи такива, запазени само сред възрастните баби от Шоплука.

В откритото пространство пред залите пък ще видите изложба със снимки, които водят към епизоди от подкаста “На раздумка” – най-новият проект на "Таратанци". Подкастът запознава с кратки, интересни истории от дълбините на фолклора, които заслужават да бъдат запазени и чути от широка аудитория!

Очакваме ви с нетърпение на 1 ноември в Ларгото на София от 18:00 ч. за откриване на изложбата! Цяла седмица пък ви очакват редица интересни сценични изпълнения, както и възможности да научите безплатно шопски хора̀ от извора.

Програма със свободен вход:

•  01.11.2022 (вторник)

18:00 ч. Откриване на изложбата с участието на Клуб по народни танци “Витоша” 

•  03.11.2022 (четвъртък)

19:00-20:00 ч. Открит урок по Граовско хоро с Клуб по народни танци “Витоша”

•  06.11.2022 (неделя)

15:00-16:00 ч. Самодейци от НЧ “Светлина” – Кремиковци и НЧ “Христо Витков” – с. Локорско ще представят шопски хора̀

•  08.11.2022 (вторник)

19:00-20:00 ч. Открит урок по любими шопски хора̀ с Клуб по народни танци “Витоша”


* Проектът се реализира с подкрепата на Столична община.

 
Автор:
"Таратанци"
Публикация:
27.10.2022 г. 08:00
Етикети:
Посетено:
480
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/35642-interaktivna-izlozhba-tantsite-ot-shopluka