Изложби

"Гроздова лоза" - изложба на Роман Гуманюк и Иванна Шмелева

Откриване на 20 октомври от 16 часа в Галерия "ЛИК" - София

 

Галерия „ЛИК“
представя

В подкрепа на народа на Украйна
Под Патронажа на Посолството на Република Молдова в България

Изложба "Гроздова Лоза"

Роман Гуманюк и Иванна Шмелева

Откриване на 20 октомври от 16 часа

 Молдова, държавата с много богата древна история, някога се е наричала Княжество Молдова. От древни времена в Молдова се отглежда грозде, това е един от символите на страната. В момента молдовското вино е признато за най-доброто в света, което е показател за основната винарска индустрия в страната. Молдова има много красива и неповторима природа. Световноизвестните забележителности - резерват Кодри и национален парк Орхей. Географски Република Молдова има дълга граница с Украйна, страната, която беше подложена на агресия и в момента украинският народ мъжествено се бори за свободата си. Народът на Молдова, осъзнавайки трудната ситуация на братска Украйна, предоставя убежище на много украинци, които загубиха домовете и имуществото си, загубиха своите роднини. Тази изложба представя картините за Молдова, пейзажи, градски пейзажи, портрет на княз Стефан Велики, един от най-великите владетели на Молдова, който оставил голяма следа в историята. Има и картини с мотив на шахмат, включително световноизвестната крепост Бендери, легендарната крепост Сорока и Етнографския музей в Кишинев. Също така в експозицията са включени и картини на тема на Украйна, в това число портретите на хетман Сагайдачни и на хетман Мазепа. Художниците посетиха  Украйна, включително Чернобилската зона, след което художникът Роман Гуманюк създава най-известната си експозиция „Светлините на Припят или Сенките на Чернобил“, която е показвана в различни страни, включително България. Изложбите на Роман Гуманюк бяха показани в Киев, Чернигов и Черновци.

Също така в експозицията са представени  картини на тема на Румъния, на Италия, на Великобритания, на Полша, на Грузия и на родината на художниците – Киргизстан.

Куратор на арт проекта Вадим Гуманюк

  

Творческа биография на Роман Гуманюк

Роман Гуманюк е роден през 1985 г. в Киргизстан, гражданин на Киргизстан, Resident of the European Union. Авторът има над 40 самостоятелни изложби в музеи и галерии в Киргизстан, Казахстан, Украйна, Франция, Италия, САЩ, България. Участник в  VI Биенале  на съвременното изкуство във Флоренция. През 2001 г. творбите на Роман са изложени в Авиньон. През същата 2001 г. в Бишкек в Националния музей на изобразителното изкуство се състоя изложбата на Роман „В Океана на Вселената“ със съдействието на Посолството на САЩ в Киргизстан, посветена на трагедията от 11 септември в Ню Йорк и Вашингтон. По-рано през 2000 г. картините на Роман бяха изложени в Лос Анджелис. През 2012 г. художникът посещава Чернобилската зона и създава най-известната си експозиция „Светлините на Припят или Сенките на Чернобил“, която бе показана в няколко страни, включително България, през 2016 г. в Българската академия на науките. За тези картини той е награден с Орден «Чест и Уважение» от Съюз Чернобил Украйна, както и с паметен медал „25-годишнината от Чернобилската катастрофа“ от „Съюз Чернобил“,  Киргизстан. През 2015 г. Роман Гуманюк и Иванна Шмелева, гражданите на Киргизстан, показват в Астана, в Националния музей на Казахстан, изложбата "Страната България", организирана съвместно с Посолството на България в Казахстан. През 2017 г. в София, в галерия "ЛИК" бе показана изложбата на Роман "Корона", посветена на 90-годишнината от исторически мач за световната титла между Алехин и Капабланка в Буенос Айрес. Изложбата се проведе под патронажа на Посолството на Аржентина в България. През същата 2017 г., по покана на кмета на Хасково в изложбената зала на Градската галерия със съдействието на Кметството и шахматния клуб се проведе изложба „Шахматни властелини“. В Националният музей на изобразителното изкуство в Киргизстан се състояха 7 самостоятелни изложби на художника, от които две бяха „шахматни“ – „Изток, алхимия и шах“ с Федерацията по шах на Киргизстан и последната „Златен дебют“, посветена на победата на женски шахматен отбор на Киргизстан. 

 

Творческа биография на Иванна Шмелева

Иванна Шмелева е родена през 1990 г. в Киргизстан, гражданка на Киргизстан, Resident of the European Union. Авторката е участник в различни конкурси и изложби. Притежател на диплома от Съюза на дизайнерите за най-добрата архитектурна графика.

Иванна Шмелева по образование е архитект-дизайнер. 

През 2014 г. в Националния музей на изобразителното изкуство в гр. Бишкек, Киргизстан бе проведена авторска самостоятелна изложба „Цветята на България“, на която бяха представени картини с изображения на архитектурни паметници от България, а също така и стилизирани форми на цветя и растения. Изложбата се проведе със съдействието на Българско общество в Киргизстан и представителството на ЮНЕСКО в гр. Бишкек.

През 2015 г. изложбата на Иванна и Роман Гуманюк „Страната България” в Националния музей на Казахстан в Астана, бе проведена съвместно с Посолството на България в Казахстан. В България Иванна има 9 самостоятелни изложби, сред които изложбата „Магията на цветята” съвместно с Ботаническата градина на БАН. През 2018 г. в Бишкек, в Националният музей на изобразителното изкуство в Киргизстан беше проведена втората самостоятелна изложба на Иванна „Цветята на планините“, с подкрепата на Академията на науките на Киргизстан. Арт куратор на всичките арт проекти на Роман Гуманюк и Иванна Шмелева е Вадим Гуманюк, гражданин на Киргизстан, Resident of the European Union.

 

 

Автор:
Галерия “ЛИК”
Публикация:
19.10.2022 г. 16:56
Етикети:
УкрайнаМолдоваГалерия „ЛИК“живописизложба
Иванна Шмелева
Роман Гуманюк
"Гроздова лоза"
Посетено:
554
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/35638-grozdova-loza-izlozhba-na-roman-gumanyuk-i-ivanna-shmeleva