Изложби

Националната галерия представя Лиляна Русева (1932–2009). Ретроспективна изложба

18 октомври 2022 – 12 февруари 2023, Национална галерия / Квадрат 500

 

◊ ПОКАНА

Националната галерия

представя

 Лиляна Русева (1932–2009)

Ретроспективна изложба

18 октомври 2022 – 12 февруари 2023

Вернисаж на 18 октомври, вторник, от 18.00 до 20.00 часа
Квадрат 500, пл. „Св. Александър Невски“, ул. „19-ти февруари“ №1

 

Името на Лиляна Русева е добре познато на онези, които са били участници или са следили развитието на изобразителното изкуство в България през втората половина на ХХ век. Творчеството на художничката категорично представлява значим дял сред водещите насоки и тенденции в неговия облик и характер. Настоящата експозиция, чийто повод е 90-годишнината от рождението на авторката, е възможност не само да се докоснем още веднъж до нейния свят в картини, акварели и рисунки, но и да ги осмислим и да ги съпреживеем в нова светлина, по-пълно и цялостно от гледна точка на несъмнения ѝ принос в нашата художествена култура.

В света, който художничката изгражда, няма да се сблъскаме с конфликти и с противоречия, с екзистенциални драми или с егоцентрично себеразкриване на авторовия „Аз“, често срещано в света на съвременния артист. Няма да открием и признаците на форсираната и властна експресия, подчертаваща субективното начало. Точно обратно – етичната нагласа на Лиляна Русева предполага смаляване на себе си и тихо, ненатрапчиво благоговение пред енигмата на другия и “смелостта на художничката да защитава освободената интимност на женската личност”. (Кирил Кръстев).

Чрез пейзажи, портрети, автопортрети, натюрморти, фигурални композиции и голи тела, е направен опит за обхващане на цялото жанровото и тематично разнообразие в живописта на Лиляна Русева. Включени са картини и рисунки от фонда на Националната галерия, Софийската градска художествена галерия, художествените галерии в Плевен, Габрово, Кюстендил, Пловдив, Русе, Варна, Ловеч, Сливен и Смолян, от наследниците и от частни колекционери.

Изложбата е съпроводена от издание с текстове на проф. д-р Чавдар Попов и Иво Милев.

Осъществява се с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Куратор е Иво Милев, с асистент д-р Таня Станева.

 

Автор:
Национална галерия
Публикация:
14.10.2022 г. 14:26
Посетено:
735
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/35609-natsionalnata-galeriya-predstavya-lilyana-ruseva-1932-2009-retrospektivna-izlozhba