Изложби

Документална изложба “Път през годините” за развоя на Сливенската община

Разказ за богатото минало, административно устройство, развитие и културно наследство на Община Сливен

Документална изложба “Път през годините” за развоя на Сливенската община

             

Богатото минало, административно устройство, развитие и културно наследство на Община Сливен дават основание и за надслова на документалната изложба „Път през годините”, правещ отпратки към мемоарната книга на сливенеца Константин Константинов. Въпреки различните времеви периоди и жанр на представяне на двете явления, родството се усеща в последователното документиране и изследване на събитията. 

Читалище „Зора-1860” и Държавна агенция „Архиви” отвориха фондовете си, за да представят експозиция от документални и снимкови материали, разкриващи 144-годишния път на функциониране на Сливенската община. Културното събитие бе организирано във фоайето на Общинската зала „Май” и уважено от ръководителите на общината: от кмета Стефан Радев, председателя на Общинския съвет Димитър Митев и зам.-кметовете Пепа Чиликова и Стоян Марков; от общински служители, представители на медиите и културните институти, читалищни деятели и граждани.

Организаторите на културната инициатива свързаха датата  за откриване на изложбата и с Деня на българската община, като в словото си кметът Радев припомни историческите й корени  в „града на войводите”: „За  Сливенската община може да бъде казано много. Нейната предистория започва още преди Освобождението със създаването на църковната община. Днес нашата община е най-голямата по територия в страната и се надявам да я правим още по-привлекателна за младите хора; да я превръщаме във все по-добро място за живеене”, изрази увереност сливенският градоначалник. 

Водещ на инициативата бе адв. Минко Стефанов (председател на Народно читалище „Зора-1860”), който предостави думата на директора на Библиотека „Зора” Мариета Главчовска: за систематизиране и открояване в хронологичен порядък на най-важните събития и дати в дългия път на общинската институция във Времето. (Блогът на библиотеката ще го включи - за достъп и на читателите.) 

Присъстващите гости и гражданите се спираха с интерес пред изложените на стендовете основни документи:  протоколи и журнали от заседанията на Градския съвет, списък на кметовете, разплащателни ведомости, доклади, издания по повод на различни събития и богат снимков материал,  съставяни и бележещи дългия период от 1878 година до средата на 20. век. 

Интерес за посетителите създава с основание и документацията, сред която е и указът на княз Фердинанд от 1897 година, с който емблематичните Сливенски минерални бани "се предоставят на града „за вечни времена”; любопитство будят и документи, показващи характера и значимостта на въпросите по управленските решения на Градския съвет. От тях са видни подходите към нуждите на хората от Сливенската община, сред които тези за развитието на града; за предоставяне на социална подкрепа на бедстващите хора; по назначенията на обществено значими структури и личности, като членовете на пожарната команда, общинския бирник, горските пъдари и др. 

Редица публицистични и информационни материали оповестяват важни обществени и културни събития, сред които знаменателните „Сливенски огньове”, чието развитие продължава и днес с организирането им от община Сливен.   

________________

Снимка: Библиотека "Зора"

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
12.10.2022 г. 19:11
Етикети:
Сливенска общинаДокументална изложба
Държавна агенция „Архиви”
Читалище „Зора-1860”
“Път през годините”
Посетено:
431
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/35591-dokumentalna-izlozhba-pat-prez-godinite-za-razvoya-na-slivenskata-obshtina