Изложби

"Сатирична палитра" в Дома на хумора и сатирата - Габрово

Из художествения фонд „Хумор на народите”

"Сатирична палитра" в Дома на хумора и сатирата - Габрово


◊ СЪБИТИЕТО

От 1 март до края на април 2007
в зала 3 на Дома на хумора и сатирата - Габрово

ще бъде показана изложбата „Сатирична палитра”, представяща българска живопис от последната четвърт на XX в.

Тя е четвъртата от поредицата представителни експозиции из художествения фонд „Хумор на народите”, посветени на 35-годишнината на Дома на хумора и сатирата.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Изложбата включва творби на 20 съвременни български живописци, сред които международно утвърдените Емил Стойчев, Георги Трифонов, Сюлейман Сеферов, Кеазим Исинов, Греди Асса, Иван Димов, Юри Буков, Ради Неделчев, Коста Форев... Представените 30 платна  с типично българско звучене потапят зрителя в сладко-горчивата родна атмосфера с нейния фолклор, обичаи, злободневна проблематика, културни феномени и знакови личности от 70-те и 80-те години на ХХ век.

Подбрани са сюжетни картини със сатиричен оттенък, в които преобладава битовата тематика. Ярко присъстват и теми от фолклора, природата, общочовешките ценности. А идолите на българското общество отпреди 20-30 години са вдъхновили голяма част от художниците. Георги Трифонов е изобразил Кеворк Кеворкян, интервюиращ Радой Ралин в рубриката “Събеседник по желание”. Милка Пейкова също е пресъздала известния сатирик, окичвайки го с ореола на великомъченик. В оригиналния портрет е намерил място създаденият от Радой Ралин девиз на Дома на хумора и сатирата „Светът е оцелял, защото се е смял”, както и разбирането му за доходите на сатирика – „Що ти сбере задница, туй ще ти е надница!”.

Погледа привличат и други известни лица, рисувани от художниците – портрет на Велко Кънев е направил Джамал Емурлов, Иван Димов е представен с портрет на Георги Чапкънов, а Милка Пейкова присъства с портретите на Татяна Лолова и на Григор Вачков.

Изложбата представлява истинско пиршество за духа с великолепието от багри, темпераментния подход към сюжета, мощното въздействие на авторовите послания, ярките неповторими стилове на художниците и жизнерадостното им светоусещане.

Творческият път на някои от тях съдбовно се преплита с Дома на хумора и сатирата. Такива са авторите с габровско потекло Милена Матева, работила във Веселата къща през 80-те години, и Емил Попгенчев – създател на монументалното декоративно пано върху западната фасада на Дома. С поредица от десетина свои платна от 70-те и 80-те години русенецът Ради Неделчев се превръща в един от най-ревностните интерпретатори на габровската хумористична символика.
Автор:
Стефка Боева
Публикация:
27.02.2007 г. 14:58
Посетено:
1967
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/3555-satirichna-palitra-v-doma-na-humora-i-satirata-gabrovo